Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενεργειακές πιέσεις στη Wall Street

Πτώση στη Wall Street εν αναμονή των αποφάσεων της Fed για τα επιτόκια. Πρωταγωνιστής των απωλειών ο ενεργειακός κλάδος. Στο επίκεντρο τα αποτελέσματα της Apple (-0,6%). Απογοήτευσε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ. Σε χαμηλό δύο μηνών το πετρέλαιο, κρατήθηκε πάνω από τα 43 δολ.

Τα κατώτερα των αναμενόμενων οικονομικά στοιχεία, η νέα πτώση της τιμής του πετρελαίου και τα μικτά εταιρικά αποτελέσματα οδήγησαν σε απώλειες τη Wall Street εν αναμονή των αποφάσεων της Fed για τα επιτόκια την Τετάρτη.

Συγκεκριμένα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ υποχώρησε στις 97,6 μονάδες από 102,6 τον προηγούμενο μήνα ενώ οι αναλυτές ανέμεναν πτώση έως τις 102,1 μονάδες.

Αντίστοιχα οι παραγγελίες διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ μειώθηκαν 1,2% τον Σεπτέμβριο έναντι πτώσης 3% τον προηγούμενο μήνα.

Επιπλέον ξεκίνησε σήμερα η διήμερη συνεδρίαση της Fed. Οι επενδυτές αναμένουν η Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβρη του 2015 ή στο πρώτο εξάμηνο του 2016.

Ο Dow Jones έκλεισε με πτώση μόλις 0,23% στις 17.582 μονάδες, ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,25% στις 2.066 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε οριακά χαμηλότερα 0,09% στις 5.030 μονάδες.

Από πλευράς τίτλων, ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν για δεύτερη διαδοχική ημέρα στον ενεργειακό κλάδο καθώς η τιμή του πετρελαίου έφτασε να υποχωρεί ακόμα και κάτω από τα 43 δολ. Ενδεικτικά οι μετοχές των Chevron και Exxon Mobil υποχώρησαν 1,2% και 0,2% αντίστοιχα.

Επιπλέον, η μετοχή της UPS σημείωσε πτώση 2,9% καθώς απογοήτευσαν οι πωλήσεις στο γ' τρίμηνο.

Αντίστοιχα, χαμηλότερα 0,6% κινήθηκε και ο τίτλος της Apple. Σημειώνεται ότι ο όμιλος θα ανακοινώσει αποτελέσματα τριμήνου μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Στον αντίποδα, άνοδο 2,5% σημείωσε η μετοχή της Pfizer μετά την ανακοίνωση καλύτερων των αναμενόμενων αποτελεσμάτων γ' τριμήνου.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα (ADR) της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 0,85 σεντς, με «άλμα» 8,9%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχώρησε 0,1% έναντι του δολαρίου στο 1,1041 δολ. από 1,059 τη Δευτέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου (συμβόλαιο Δεκεμβρίου) κατέγραψε πτώση 1,8% στα 43,17 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 0,1% στα 1.165 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 2,02%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v