Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτά πρόσημα στη Wall Street με το βλέμμα στη Fed

Οριακές μεταβολές κατέγραψαν οι δείκτες στη Wall Street. Στο επίκεντρο η επικείμενη συνεδρίαση της Fed για τα επιτόκια. Πτώση 3,2% για την Apple και άνοδος 2% για το Twitter. Σε χαμηλό δύο μηνών το πετρέλαιο, κάτω από τα 44 δολ. Ανέκαμψε το ευρώ.

Μικρή πτώση κατέγραψαν οι Dow Jones, S&P με επίκεντρο τα κατώτερα των αναμενόμενων οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ και τα μικτά εταιρικά αποτελέσματα, εν αναμονή της κρίσιμης συνεδρίασης της Fed για τα επιτόκια εντός της εβδομάδας.

Όπως επισημαίνει ο αναλυτής της Thornburg Investment Management, Thomas Garcia, "Κανείς δεν αναμένει από τη Fed να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων σύντομα ωστόσο όλοι θα παρακολουθήσουν με προσοχή τη φρασεολογία που θα χρησιμοποιήσει η Κεντρική Τράπεζα αναφορικά με την επίτευξη των φετινών στόχων».

Στο μέτωπο της οικονομίας, αρνητικός ήταν ο αντίχτυπος από τη «βουτιά» 11,5% στις πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ. Επιπλέον οι τιμές των νεόδμητων κατοικιών εκτινάχθηκαν 13,5% σε σχέση με πέρυσι.

Ο Dow Jones έκλεισε με πτώση μόλις 0,13% στις 17.623 μονάδες, ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,2% στις 2.071 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε οριακά υψηλότερα 0,06% στις 5.035 μονάδες.

Από πλευράς τίτλων, ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στον ενεργειακό κλάδο μετά την πτώση της τιμής του πετρελαίου σε χαμηλό δύο μηνών. Ενδεικτικά οι μετοχές των Chevron και Exxon Mobil υποχώρησαν 2,7% και 2% αντίστοιχα.

Επιπλέον τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων οχτώ εβδομάδων κατέγραψε o τίτλος της Apple (-3,25%).

Αντίστοιχα, χαμηλότερα 1% κινήθηκε η μετοχή της Dialog Semiconductor μετά την ανακοίνωση κατώτερων των αναμενόμενων αποτελεσμάτων γ' τριμήνου.

Στον αντίποδα, άνοδο 2% σημείωσε η μετοχή του Twitter ενόψει των αποτελεσμάτων τριμήνου που θα ανακοινωθούν μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα (ADR) της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 0,78 σεντς, με «βουτιά» 12%.

Στην αγορά συναλλάγματος, από το χαμηλό δύο μηνών ανέκαμψε το ευρώ έναντι του δολαρίου. Συγκεκριμένα το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα ενισχύθηκε 0,3% στο 1,1044 δολ. από 1,017 την Παρασκευή.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου (συμβόλαιο Δεκεμβρίου) κατέγραψε πτώση 1,4% στα 43,98 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα 0,3% στα 1.166 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 2,05%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v