Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα ”βουτιά” στη Wall, απώλειες 2% για τον Dow

Οι εντεινόμενες ανησυχίες για την κρίση στην αγορά ακινήτων των ΗΠΑ, τα χαμηλότερα των προσδοκιών μακροοικονομικά στοιχεία και η υποβάθμιση της σύστασης της Bear Stearns από την Standard & Poor, οδήγησαν σε νέα πτώση τους βασικούς δείκτες της αμερικανικής αγοράς, εξαλείφοντας τα κέρδη που κατέγραψαν στις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις. Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν και οι κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές.

Οι εντεινόμενες ανησυχίες για την κρίση στην αγορά ακινήτων των ΗΠΑ, τα χαμηλότερα των προσδοκιών μακροοικονομικά στοιχεία και η υποβάθμιση της σύστασης της Bear Stearns από την Standard & Poor, οδήγησαν σε νέα πτώση τους βασικούς δείκτες της αμερικανικής αγοράς, εξαλείφοντας τα κέρδη που κατέγραψαν στις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στις 92.000, χαμηλότερα των εκτιμήσεων που προέβλεπαν ότι θα διαμορφωθούν στις 127.000. Το ίδιο διάστημα η ανεργία ανήλθε στο 4,6% από 4,5% τον προηγούμενο μήνα.

Η εξέλιξη αυτή καθώς και η υποβάθμιση της σύστασης για τον τίτλο της Bear Stearns από την Standard & Poor, επιβάρυναν ακόμη περισσότερο το ήδη αρνητικό κλίμα που επικρατεί το τελευταίο διάστημα λόγω της ύφεσης που παρατηρείται στην αγορά ακινήτων των ΗΠΑ και των ανησυχιών για τα στεγαστικά δάνεια χαμηλής εξασφάλισης, οδηγώντας σε εκτεταμένες ρευστοποιήσεις.

Έτσι, ο Dow Jones σημείωσε νέα ”βουτιά” σχεδόν 281 μονάδων και έκλεισε στις 13.181,91 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,09%, διαμορφώντας την εβδομαδιαία μεταβολή του στο -0,7%.

Σημαντικές απώλειες 2,51% για την ημέρα και 1,9% για την εβδομάδα κατέγραψε ο Nasdaq, που έκλεισε στις 2.511,25 μονάδες, ενώ ανάλογη ήταν και η πορεία του S&P 500, ο οποίος ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 1.433,06 μονάδες, με απώλειες 2,66% για την ημέρα και 1,8% για την εβδομάδα.

Από τις επιμέρους μετοχές, στο προσκήνιο βρέθηκε ο τίτλος της DaimlerChrysler, μετά την ανακοίνωσή της ότι ολοκληρώθηκε η πώληση της Chrysler στην Cerberus Capital Management, είδηση που πρόσφερε παροδική στήριξη στην αγορά.

Σημαντικές απώλειες εμφάνισε ο τίτλος της Bear Stearns, για τον οποίο όπως προαναφέρθηκε η Standard & Poor προχώρησε σε υποβάθμιση της σύστασής της σε ”negative”.

Μεγάλη πτώση κατέγραψε επίσης ο τίτλος της American Home Mortgage Investment, η οποία ανακοίνωσε ότι προχωρά στην διακοπή της λειτουργίας της και στην απόλυση περισσότερων των 6.000 υπαλλήλων.

Εν τω μεταξύ, πτωτικά κινήθηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας το πετρέλαιο, το οποίο αν και ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλό τα 77,36 δολάρια το βαρέλι, έκλεισε τελικά στα 75,48 δολάρια το βαρέλι, με απώλειες 1,8%.

Το δικαίωμα της Εθνικής υποχώρησε κατά -2,90%, στα 11,70 δολάρια, ενώ το δικαίωμα του ΟΤΕ σημείωσε πτώση 1,26%, στα 14,92 δολάρια. Απώλειες 2,61% και για το δικαίωμα της 3Ε, στα 44 δολάρια.

Το γενικότερο αρνητικό κλίμα και τα απογοητευτικά μακροοικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ επηρέασαν και στις κυριότερες ευρωπαϊκές χρηματαγορές που έκλεισαν επίσης με σημαντικές απώλειες.

Συγκεκριμένα, στο Λονδίνο, ο FTSE 100 σημείωσε πτώση 1,21% και έκλεισε στις 6.224,30 μονάδες, στην Φρανκφούρτη ο DAX 30 υποχώρησε κατά 1,31%, στις 7.435,67 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 5.597,89 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 1,48%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v