Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

CESR: Νέα διαβούλευση για inside trading

Η λίστα κυρώσεων για την παραβίαση των διατάξεων των ευρωπαϊκών κανόνων, ζητήματα εσωτερικής πληροφόρησης, καθώς και άλλα ρυθμιστικά των χρηματαγορών θέματα περιλαμβάνονται στις νέες προτάσεις που έθεσε προς διαβούλευση η CESR σχετικά με την Οδηγία περί Κατάχρησης Αγοράς.

CESR: Νέα διαβούλευση για inside trading
Το πρόγραμμα εργασίας με νέα θέματα για επεξεργασία στο πλαίσιο της Οδηγίας για την Κατάχρηση Αγοράς δημοσίευσε η CESR. Στη σχετική λίστα περιλαμβάνονται θέματα που άπτονται των πιθανών κυρώσεων για παραβίαση των κανονισμών, καθώς και επιμέρους ζητήματα που σχετίζονται με τον καθορισμό της εσωτερικής πληροφόρησης.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το πρόγραμμα εργασίας της περιλαμβάνει θέματα για τα οποία η CESR αναγνωρίζει την ανάγκη για περαιτέρω μελέτη και επομένως την παροχή καθοδήγησης τόσο στα μέλη της και/ή στην αγορά, στο δυνατό βαθμό.

Μείζονος σημασίας βήματα υπήρξαν η δημοσίευση της πρώτης και της δεύτερης ομάδας κατευθυντήριων οδηγιών της CESR και η πληροφόρηση για την κοινή εφαρμογή της Οδηγίας για την Κατάχρηση Αγοράς τον Μάιο του 2005 και τον Ιούλιο του 2007.

Πολλά από τα θέματα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα εργασίας της έχουν αναδειχθεί από τους συμμετέχοντες στην αγορά κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης, την οποία διενήργησε η CESR το 2006.

Αυτή έλαβε χώρα ως επακόλουθο των δύο χρόνων εμπειρίας που αποκτήθηκε μέσω της εφαρμογής του καθεστώτος για την Κατάχρηση Αγοράς στην Ευρώπη. Κάποια άλλα θέματα έχουν προσδιοριστεί μέσω της άσκησης επί χάρτου για την υλοποίηση της Οδηγίας για την Κατάχρηση Αγοράς η οποία διενεργήθηκε από το Review Panel της CESR.

Τα θέματα που προσδιορίστηκαν για περαιτέρω επεξεργασία περιλαμβάνουν:

* Παροχή συνδρομής προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κατάρτιση της λίστας των κυρώσεων (διοικητικών και ποινικών) και των διοικητικών μέτρων που εφαρμόζονται επί παράβασης των διατάξεων της Οδηγίας για την Κατάχρηση Αγοράς, ώστε να τεθεί σε τάξη και πλήρη διαφάνεια η ποικιλία των μέτρων και των κυρώσεων που εφαρμόζονται από τα κράτη-μέλη.

* Εναρμόνιση των προϋποθέσεων για τους κατάλογους των προσώπων που έχουν πρόσβαση σε εσωτερική πληροφόρηση.

* Υποβολή γνωστοποιήσεων για ύποπτες συναλλαγές: κατευθυντήριες οδηγίες σε ό,τι αφορά όχι μόνο σε ποια εποπτική αρχή υποβάλλονται οι γνωστοποιήσεις αλλά και περαιτέρω εργασία για τη διαπίστωση εάν η CESR μπορεί να παράσχει περαιτέρω καθοδήγηση για τις προσδοκίες σε ό,τι αφορά την υποβολή αυτών των γνωστοποιήσεων.

* Πράξεις σταθεροποίησης χρηματοπιστωτικών μέσων σε επίπεδο 3 (οι αυστηροί αντικειμενικοί σκοποί και τα όρια του κανονισμού 2273/2003 και η απόκλιση της εφαρμογής του από τις εποπτικές αρχές βάσει των αποδεκτών πρακτικών της αγοράς δεν παρέχουν ικανοποιητική νομική βεβαιότητα).

* Οι δύο πλευρές της έννοιας της εσωτερικής πληροφόρησης θα μελετηθούν περαιτέρω. Αυτές περιλαμβάνουν την έννοια της εσωτερικής πληροφόρησης, την καθυστέρηση δημοσιοποίησης σημαντικών γεγονότων, προβλήματα που αναδεικνύονται από την ύπαρξη ενός ορισμού για την εσωτερική πληροφόρηση τόσο για την απαγόρευση συναλλαγών βασισμένων σε εσωτερική πληροφόρηση όσο και για την υποχρέωση δημοσιοποίησης σημαντικών γεγονότων από τον εκδότη κινητών αξιών και, τέλος, το ερώτημα για την υποχρέωση μη παραπλάνησης του επενδυτικού κοινού στην περίπτωση καθυστέρησης δημοσιοποίησης σημαντικών εταιρικών γεγονότων.

* Θα πραγματοποιηθεί επίσης μία καταγραφή των υπαρχόντων ορίων του ύψους των συναλλαγών, για τα οποία υπάρχει υποχρέωση γνωστοποίησης, και άλλων πρακτικών των μελών της CESR περιλαμβάνοντας, για παράδειγμα, τα προγράμματα δικαιωμάτων προνομιακής αγοράς μετοχών, ποιος ορίζεται να δημοσιοποιεί τις συναλλαγές των διευθυντικών στελεχών, γνωστοποιήσεις των συναλλαγών από πρόσωπα που ασκούν διευθυντικά καθήκοντα και θεώρηση για το εάν χρειάζεται να υπάρξει σύσταση για προσαρμογή των ορίων του ύψους συναλλαγών, για τα οποία υπάρχει υποχρέωση γνωστοποίησης.

* Παροχή καθοδήγησης για τον ορισμό της εσωτερικής πληροφόρησης αναφορικά με τα παράγωγα επί εμπορευμάτων στο μέτρο του δυνατού.

Η CESR θα επιδιώξει την ανάπτυξη κατευθυντήριων οδηγιών για τα μέλη της και/ή την αγορά, ωστόσο όπου χρειάζεται θα μελετήσει την πιθανότητα να προτείνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την εξέταση κάποιων θεμάτων κατά την προσεχή αναθεώρηση της εφαρμογής της οδηγίας. Εάν η CESR αποφασίσει να εκδώσει συγκεκριμένες κατευθυντήριες οδηγίες για την αγορά, αυτές θα ετοιμαστούν ακολουθώντας τη συνήθη διαδικασία διαβούλευσης με τους φορείς της αγοράς και λοιπούς ενδιαφερομένους.

Η εργασία αυτή αναλαμβάνεται από τη CESR-Pol, μέσω της ομάδας επιπέδου 3 για την Κατάχρηση Αγοράς. Στη μόνιμη ομάδα της CESR-Pol πρόεδρος είναι ο κ. Kurt Pribil, πρόεδρος της αυστριακής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Στην ομάδα εργασίας επιπέδου 3 για την Κατάχρηση Αγοράς προεδρεύει η κ. Ελευθερία Αποστολίδου, διευθύντρια της διεύθυνσης διεθνών και δημοσίων σχέσεων της ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v