Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα πρώτα ”λουκέτα” λόγω subprime σε ΗΠΑ-Γερμανία

Τα πρώτα πραγματικά ”λουκέτα” εξαιτίας των προβλημάτων στη δευτερογενή αγορά στεγαστικών δανείων των ΗΠΑ πραγματοποίησαν την εμφάνισή τους. Η αμερικανική American Home Mortgage προχωρά σε διακοπή λειτουργίας και η γερμανική Union Investment ”παγώνει” ομολογιακό fund.

Τα πρώτα ”λουκέτα” λόγω subprime σε ΗΠΑ-Γερμανία
Τα πρώτα πραγματικά ”λουκέτα” εξαιτίας των προβλημάτων στη δευτερογενή αγορά στεγαστικών δανείων των ΗΠΑ πραγματοποίησαν την εμφάνισή τους. Η αμερικανική American Home Mortgage προχωρά σε διακοπή λειτουργίας και η γερμανική Union Investment ”παγώνει” ομολογιακό fund. Πιο συγκεκριμένα:

Η American Home Mortgage σκοπεύει να διακόψει τη λειτουργία των περισσότερων επιχειρήσεών της και γίνεται πλέον ένα από τα μεγαλύτερα ”θύματα” της διολίσθησης στην αμερικανική αγορά ακινήτων.



Επτά χιλιάδες εργαζόμενοι θα χάσουν τις δουλειές τους από την Παρασκευή και η επιχείρηση θα μείνει με προσωπικό μόνο 750 ατόμων.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι πολύ σύντομα, ίσως μέχρι τη Δευτέρα, η American Home θα υποχρεωθεί να ζητήσει από τις αρχές προστασία από τη χρεοκοπία, να υπαχθεί δηλαδή στο Chapter 11.

Οι επισκέπτες στην ιστοσελίδα της εταιρίας πληροφορούνται πλέον ότι ”δεν γίνονται πια δεκτές αιτήσεις δανείων”.

Οι περισσότερες εταιρίες που έχουν συναντήσει δυσκολίες μέχρι σήμερα είναι εκείνες που ειδικεύονται στον δανεισμό προς άτομα με χαμηλή φερεγγυότητα.

Η American Home πρόσφερε ωστόσο και πολλά στεγαστικά δάνεια ”Alt-A”, που είναι οι πιστώσεις ανάμεσα στα ”καλά” και τα επισφαλή δάνεια. Οι μισές περίπου από τις πιστώσεις της εταιρίας, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, εκτιμάται ότι αφορούν σε δάνεια ”Alt-A”.

Το γεγονός ότι στα ”θύματα” της κρίσης αρχίζουν να περιλαμβάνονται και οι καλύτερης ποιότητας πιστώσεις επιτείνει εξαιρετικά τις ανησυχίες.

Γενικότερα στην αμερικανική αγορά οι πιστωτές τις τελευταίες ημέρες αυξάνουν τα επιτόκια και σταματούν να προσφέρουν συγκεκριμένους τύπους δανείων, καθώς οι επενδυτές στα στεγαστικά ομόλογα δεν δείχνουν πια ενδιαφέρον για μια ευρεία κλίμακα στεγαστικών χρεογράφων.

Ταυτόχρονα η γερμανική επενδυτική εταιρεία Union Investment Asset Management ανακοίνωσε το ”πάγωμα” του δικαιώματος αναλήψεων από το ομολογιακό fund ABS-Investment Fund, αξίας 1,3 δισ. δολαρίων, μετά την ”απόσυρση” κεφαλαίων ύψους 100 εκατ. ευρώ από τους επενδυτές κατά τη διάρκεια Ιουλίου.

Παράλληλα η εταιρεία διέκοψε τη λειτουργία ενός νέου fund αξίας 950 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το εν λόγω fund είχε επενδύσει περί του 6% των κεφαλαίων του σε μετοχές εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη δευτερογενή αγορά στεγαστικών δανείων των ΗΠΑ, ενώ απευθύνονταν κατά κύριο λόγω σε θεσμικούς επενδυτές ανά την Ευρώπη.

Ντ.Π.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v