Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιτυχημένη προσπάθεια ανάκαμψης στη Wall

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν στο κλείσιμο οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς, μετά την έντονη διόρθωση που σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Παρά τη νευρικότητα που επικράτησε στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, οι επενδυτές φάνηκαν να παραμερίζουν τις ανησυχίες τους για τις αγορές πιστώσεων και να επικεντρώνονται στα εταιρικά κέρδη. Με οριακές μεταβολές έκλεισαν οι κυριότερες ευρωαγορές.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν στο κλείσιμο οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς, μετά την έντονη διόρθωση που σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Παρά τη νευρικότητα που επικράτησε στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, οι επενδυτές φάνηκαν να παραμερίζουν τις ανησυχίες τους για τις αγορές πιστώσεων και να επικεντρώνονται στα εταιρικά κέρδη.

Την ανοδική αντίδραση τροφοδότησαν κυρίως τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι HSBC και Verizon, οι νέες ειδήσεις από το μέτωπο των εξαγορών και συγχωνεύσεων, καθώς και η τάση αρκετών επενδυτών να αναζητήσουν επενδυτικές ευκαιρίες στις μετοχικές αξίες μετά τις αλλεπάλληλες διορθώσεις των προηγούμενων συνεδριάσεων.

Έτσι, ο Dow Jones ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση σχεδόν 93 μονάδες υψηλότερα, στις 13.358,31 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,70%, ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,82% και έκλεισε στις 2.583,28 μονάδες, ενώ ο S&P 500 διαμορφώθηκε 1,03% υψηλότερα, στις 1.473,91 μονάδες.

Στο προσκήνιο βρέθηκε ο τίτλος της HSBC, καθώς οι επενδυτές υποδέχθηκαν θετικά τα αποτελέσματα τριμήνου της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής τράπεζας. Σημειώνεται ότι αν και η HSBC είχε προειδοποιήσει τον Φεβρουάριο ότι τα αποτελέσματά της θα επηρεαστούν αρνητικά από την κρίση στην αγορά στεγαστικών δανείων χαμηλής φερεγγυότητας, τελικά εμφάνισε αύξηση κερδοφορίας 25% στο τρίμηνο, επισημαίνοντας ότι οι επισφαλείς απαιτήσεις στις ΗΠΑ διατηρήθηκαν σχεδόν στα ίδια επίπεδα με αυτά της περυσινής χρήσης.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε ο τίτλος της General Motors, εν αναμονή της αυριανής ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων δεύτερου οικονομικού τριμήνου.

Κινητικότητα παρατηρήθηκε και στην μετοχή της Verizon Communications, η οποία εμφάνισε αύξηση 4,5% στα κέρδη τριμήνου, ανάλογα των προσδοκιών, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να προχωρήσει στην εξαγορά της Rural Cellular Corp. έναντι τιμήματος 2,67 δισ. δολαρίων.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε επίσης ο τίτλος της Liberty Global, μετά την ανακοίνωση της εταιρίας ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στην δημοπρασία για την εξαγορά της βρετανικής εταιρίας καλωδιακής τηλεόρασης Virgin Media.

Στην ανάκαμψη της αγοράς συνέβαλε και η σταθεροποιητική πορεία της τιμής του ”μαύρου χρυσού”, εν αναμονή των εβδομαδιαίων αποθεμάτων των Η.Π.Α. την προσεχή Τετάρτη. Σημειώνεται ότι η σειρά Σεπτεμβρίου ’07 για το WTI, αφού αναρριχήθηκε έως το επίπεδο των 77,33 δολαρίων το βαρέλι, έκλεισε τελικά με οριακές ημερήσιες απώλειες στα 76,82 δολάρια το βαρέλι.

Ωστόσο, σημαντικά ήταν τα κέρδη για το φυσικό αέριο, που έκλεισε για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση σε θετικό πρόσημο, ξεκινώντας την εβδομάδα εντυπωσιακά, με κέρδη σχεδόν πέντε ποσοστιαίων μονάδων, και την σειρά Σεπτεμβρίου ’07 να κλείνει στα 6,501 δολάρια/MmBtu.

Το δικαίωμα της Εθνικής ενισχύθηκε κατά 0,59%, στα 11,92 δολάρια, ενώ το δικαίωμα του ΟΤΕ σημείωσε άνοδο 1,56%, στα 14,96 δολάρια. Απώλειες 1,63% για το δικαίωμα της 3Ε, στα 45,35 δολάρια.

Η νευρικότητα ήταν το κύριο χαρακτηριστικό σήμερα και στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα οι κυριότερες αγορές να κλείσουν με οριακές διακυμάνσεις. Συγκεκριμένα, στο Λονδίνο, ο FTSE 100 ολοκλήρωσε στις 6.202,10 μονάδες, με απώλειες 0,15%, στην Φρανκφούρτη ο DAX 30 ενισχύθηκε οριακά κατά 0,06%, στις 7.456,31 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 διαμορφώθηκε 0,04% υψηλότερα και έκλεισε στις 5.646,36 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v