Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα ”βουτιά” στη Wall, πτώση 208 μον. για Dow

Νέα ”βουτιά” κατέγραψε η Wall Street στην σημερινή συνεδρίαση, με τον Dow Jones να διευρύνει τις εβδομαδιαίες απώλειές του στο 4,2%, καθώς οι συνεχιζόμενες ανησυχίες των επενδυτών για τις αγορές πιστώσεων και η ύφεση στο μέτωπο των επιχειρηματικών deals ”επισκίασαν” τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία. Στο ”κόκκινο” ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και οι κυριότερες ευρωαγορές.

Νέα ”βουτιά” κατέγραψε η Wall Street στην σημερινή συνεδρίαση, με τον Dow Jones να διευρύνει τις εβδομαδιαίες απώλειές του στο 4,2%, καθώς οι συνεχιζόμενες ανησυχίες των επενδυτών για τις αγορές πιστώσεων και η ύφεση στο μέτωπο των επιχειρηματικών deals ”επισκίασαν” τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία.

Υπενθυμίζεται ότι πριν την έναρξη της συνεδρίασης ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ, το οποίο στο β’ τρίμηνο του έτους ”έτρεξε” με ρυθμό 3,4%, υψηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών που προέβλεπαν άνοδο 3,2%.

Βελτίωση εμφάνισε επίσης ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του πανεπιστημίου Michigan, ο οποίος τον Ιούλιο ανήλθε στο 90,4, από 85,3 τον προηγούμενο μήνα, βρισκόμενος στο καλύτερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο.

Τα θετικά αυτά μακροοικονομικά στοιχεία δεν κατόρθωσαν ωστόσο να κάμψουν την επιφυλακτικότητα των επενδυτών για τις αγορές πιστώσεων και ειδικότερα αυτήν των στεγαστικών δανείων, που οδήγησε στην χθεσινή συνεδρίαση τον Dow Jones να ”κατρακυλήσει” 311 μονάδες.

Έτσι, η πτωτική πορεία της αγοράς συνεχίστηκε και σήμερα, με τους βασικούς δείκτες να διευρύνουν τις απώλειές τους. Ειδικότερα, ο Dow Jones υποχώρησε 208 μονάδες και έκλεισε στις 13.265,47 μονάδες, με απώλειες 1,54% για την ημέρα και 4,2% για την εβδομάδα.

O Nasdaq ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 2.562,24 μονάδες, με υποχώρηση 1,43%, διευρύνοντας τις εβδομαδιαίες απώλειές του στο 4,6%, ενώ ο S&P 500 έκλεισε 1,60% χαμηλότερα, στις 1.458,95 μονάδες, με την εβδομαδιαία μεταβολή του δείκτη να διαμορφώνεται στο -5%.

Το αρνητικό κλίμα ενέτεινε περαιτέρω και η σημαντική άνοδος που κατέγραψε η τιμή του ”μαύρου χρυσού”, που αναρριχήθηκε εκ νέου προς τα 77 δολάρια το βαρέλι και έκλεισε με κέρδη μεγαλύτερα του 2%.

Από τις επιμέρους μετοχές, σημαντική υποχώρηση εμφάνισε ο τίτλος της Amgen, η οποία μείωσε τις εκτιμήσεις της για την κερδοφορία στο σύνολο της χρήσης, λόγω των πρόσφατων εξαγορών των Alantos και Ilypsa.

Πτωτικά έκλεισε επίσης η μετοχή της Chevron, παρά την αύξηση κατά 24% που εμφάνισε η κερδοφορία της εταιρίας στο δεύτερο οικονομικό τρίμηνο της χρήσης, καθώς και ο τίτλος της ITT, παρά την επίσης σημαντική αύξηση κερδών (52%) που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Το δικαίωμα της Εθνικής υποχώρησε κατά 1,41%, στα 11,90 δολάρια, ενώ το δικαίωμα του ΟΤΕ σημείωσε πτώση 1,21%, στα 14,72 δολάρια. Απώλειες της τάξης του 0,39% για το δικαίωμα της 3Ε, στα 46,02 δολάρια.

Το γενικότερο αρνητικό κλίμα επηρέασε και τις ευρωπαϊκές χρηματαγορές που επίσης έκλεισαν πτωτικά. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 6.215,20 μονάδες, με απώλειες 0,58%, στην Φρανκφούρτη ο DAX 30 έκλεισε 0,76% χαμηλότερα, στις 7.451,68 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 διαμορφώθηκε στις 5.643,96 μονάδες, υποχωρώντας κατά 0,55%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v