Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Verizon & deals οδήγησαν σε νέο ρεκόρ τον Dow

Με νέο ιστορικό υψηλό ολοκλήρωσε την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας ο Dow Jones, ωθούμενος από επιχειρηματικά deals και τα σενάρια εξαγοράς της Verizon. Το ευρύτερο μέρος της αγοράς ωστόσο, κινήθηκε πτωτικά, καθώς υπάρχουν επιφυλάξεις για τα εταιρικά κέρδη, αλλά και εν όψει των στοιχείων για την εξέλιξη του πληθωρισμού. Κέρδη κατέγραψαν Φρανκφούρτη και Παρίσι, απώλειες στο Λονδίνο.

Σε νέο ιστορικό υψηλό ολοκλήρωσε την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας ο Dow Jones, ωθούμενος από τα επιχειρηματικά deals και κυρίως τα σενάρια για εξαγορά της Verizon.

Το ευρύτερο μέρος της αγοράς ωστόσο κινήθηκε με αρνητικό πρόσημο, καθώς οι επενδυτές εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί για την πορεία των εταιρικών κερδών ενώ κρατούν στάση αναμονής εν όψει των στοιχείων για την εξέλιξη του πληθωρισμού.

Συγκεκριμένα, ο Dow Jones ωθούμενος από τις εξαγορές και συγχωνεύσεις και ειδικότερα τις φήμες για εξαγορά της Verizon από την Vodafone, καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε ανοδικά φτάνοντας μέχρι και τις 13.989 μονάδες, για να κλείσει τελικά λίγο χαμηλότερα καταγράφοντας ωστόσο νέο ιστορικό υψηλό στις 13.950,98 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,31%.

Αντίθετα και παρά το θετικό ξεκίνημα ο Nasdaq έκλεισε στις 2.697,33 μονάδες, εμφανίζοντας απώλειες της τάξης του 0,36%, ενώ 0,19% χαμηλότερα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση και ο S&P 500 που διαμορφώθηκε στις 1.549,52 μονάδες.

Το αρνητικό κλίμα που επικράτησε στο ευρύτερο μέρος της αγοράς αποδίδεται στην ανησυχία των επενδυτών για την εξέλιξη του πληθωρισμού, (που αναμένεται να ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας) αλλά και τις εκτιμήσεις ότι η κερδοφορία τριμήνου σημαντικών εταιριών του χρηματοοικονομικού κλάδου θα επηρεαστεί αρνητικά από τα προβλήματα που παρουσιάζει ο κλάδος των ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ.

Από τον επιχειρηματικό στίβο, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκε ο τίτλος της Verizon Communications με αφορμή τα σενάρια περί εξαγοράς της εταιρίας από τη Vodafone έναντι 160 δισ. δολαρίων, παρά το γεγονός ότι ο τηλεπικοινωνιακός κολοσσός με σχετική ανακοίνωσή του διέψευσε τις φήμες.



Με κέρδη έκλεισε επίσης η μετοχή της McDonald’s, παρά τις απώλειες που εμφάνισε στο β’ τρίμηνο λόγω της πώλησης περιουσιακών της στοιχείων, καθώς η εταιρία κατέγραψε κέρδη προ εκτάκτων στοιχείων υψηλότερα των προσδοκιών.

Ενισχυμένος ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση και ο τίτλος της αλυσίδας εστιατορίων Applebee’s International, μετά την ανακοίνωση ότι η εταιρία δέχθηκε την πρόταση εξαγοράς της IHOP Corp, ύψους 2,1 δισ. δολαρίων.

Εν τω μεταξύ, ελαφρώς ανοδικά έκλεισε κατά την σημερινή συνεδρίαση στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης το πετρέλαιο, με την σειρά Αυγούστου να διαπραγματεύεται στα 74,15 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας κέρδη της τάξεως του 0,30%.

Το δικαίωμα της Εθνικής ενισχύθηκε κατά 0,24%, στα 12,54 δολάρια, ενώ το δικαίωμα του ΟΤΕ υποχώρησε κατά 1,91%, στα 15,88 δολάρια. Απώλειες 0,17% για το δικαίωμα της 3Ε, στα 47,08 δολάρια.

Μικτά πρόσημα επικράτησαν και στο κλείσιμο των κυριότερες αγορών της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, στο Λονδίνο, ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,28% και διαμορφώθηκε στις 6.697,70 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 8.105,69 μονάδες, με άνοδο 0,16%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,12% και έκλεισε στις 6.125,60 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v