Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάνω από τις 13.900 ο Dow, νέο ρεκόρ για S&P 500

Με τον Dow Jones να κλείνει σε επίπεδα ρεκόρ, πάνω από τις 13.900 μονάδες, και τον S&P να καταγράφει νέο ιστορικό υψηλό σε κλείσιμο ολοκλήρωσε την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας η αμερικανική αγορά. Η ικανοποιητική κερδοφορία τριμήνου της General Electric και η σημαντική άνοδος του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης αντιστάθμισαν τις ανησυχίες των επενδυτών από την υποχώρηση των λιανικών πωλήσεων τον Ιούνιο. Κέρδη κατέγραψαν Λονδίνο, Φρανκφούρτη και Παρίσι.

Με τον Dow Jones να κλείνει σε επίπεδα ρεκόρ, πάνω από τις 13.900 μονάδες, και τον S&P να καταγράφει νέο ιστορικό υψηλό σε κλείσιμο ολοκλήρωσε την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας η αμερικανική αγορά.

Η ικανοποιητική κερδοφορία τριμήνου της General Electric και η σημαντική άνοδος του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης αντιστάθμισαν τις ανησυχίες των επενδυτών από την υποχώρηση των λιανικών πωλήσεων τον Ιούνιο.

Σημειώνεται ότι η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με τους επενδυτές να εμφανίζονται επιφυλακτικοί λόγω της σημαντικής υποχώρησης που κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, γεγονός που αναζωπύρωσε τις ανησυχίες τους για την πορεία της οικονομίας.

Στη συνέχεια όμως, η υψηλότερη των προσδοκιών άνοδος που εμφάνισε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου Michigan, ο οποίος τον Ιούλιο ανήλθε στο 92,4 από 85,3 που ήταν τον προηγούμενο μήνα, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Ιανουάριο, αντιστάθμισε τις όποιες ανησυχίες

Το θετικό κλίμα ενίσχυσαν περαιτέρω οι προσδοκίες των επενδυτών για τα εταιρικά κέρδη, με αφορμή την ικανοποιητική κερδοφορία που εμφάνισε στο δεύτερο τρίμηνο του έτους η General Electric.

Έτσι, ο Dow Jones, που ενδοσυνεδριακά αναρριχήθηκε μέχρι τις 13.932 μονάδες, έκλεισε σε νέο ιστορικό υψηλό και συγκεκριμένα στις 13.907,25 μονάδες, καταγράφοντας ημερήσια κέρδη 0,33%. Σε εβδομαδιαία βάση τα κέρδη του ανήλθαν στο 1,8%.

Σε νέο ιστορικό υψηλό, στις 1.552,50 μονάδες, ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση και ο S&P 500, με τα ημερήσια κέρδη του να ανέρχονται στο 0,31% και τα εβδομαδιαία στο 1,3%. Με άνοδο 0,20% στις 2.707 μονάδες έκλεισε και ο Nasdaq, που στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης κινήθηκε με αρνητικό πρόσημο.

Από τις επιμέρους μετοχές, με κέρδη έκλεισε ο τίτλος της General Electric, καθώς η εταιρία εκτός από την ανάλογη των εκτιμήσεων κερδοφορία δεύτερου οικονομικού τριμήνου, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να πουλήσει τη μονάδα ενυπόθηκων δανείων που κατέχει στις ΗΠΑ.

Σημαντικά ενισχυμένη ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση και η μετοχή της Alcoa, η οποία απέσυρε την πρόταση εξαγοράς που είχε κάνει για την Alcan μετά την υψηλότερη προσφορά που κατέθεσε η Rio Tinto, η οποία απέκτησε τελικά την βιομηχανία αλουμινίου.

Ανοδικά έκλεισε και ο τίτλος της Bank of America, μετά την απόφαση γερμανικού δικαστηρίου ότι η ABN Amro μπορεί να προχωρήσει στην πώληση της LaSalle στον αμερικανικό τραπεζικό όμιλο, η οποία είχε ”παγώσει” λόγω διαφωνίας μετόχων της ABN.

Κινητικότητα παρατηρήθηκε επίσης στις μετοχές των Chesapeake Energy Corp. και Anadarko Petroleum Corp, μετά την ανακοίνωση των δύο εταιριών ότι προχωρούν στη σύσταση κοινοπραξίας για την εξόρυξη φυσικού αερίου στο δυτικό Τέξας.

Εν τω μεταξύ, σημαντικά κέρδη της τάξης του 1,88% κατέγραψε η τιμή του ”μαύρου χρυσού” που έκλεισε στα 73,86 δολάρια το βαρέλι, αφού προηγουμένως άγγιξε τα 74 δολάρια (υψηλό στα 73,99 δολ.) που αποτελεί και την υψηλότερη τιμή διαπραγμάτευσης από τις 11 Αυγούστου του προηγούμενου έτους.

Το δικαίωμα της Εθνικής υποχώρησε οριακά κατά 0,08%, στα 12,51 δολάρια, ενώ το δικαίωμα του ΟΤΕ κέρδισε 0,87%, στα 16,19 δολάρια. Άνοδος 1,77% για το δικαίωμα της 3Ε, στα 47,16 δολάρια.

Σε υψηλό εξίμησι ετών ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδα και οι κυριότερες ευρωαγορές. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 έκλεισε στις 6.716,70 μονάδες, με άνοδο 0,28%, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 0,49% και έκλεισε στις 8.092,77 μονάδες, ενώ στο Παρίσι, o CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,24% και διαμορφώθηκε στις 6.117,96 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v