Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τερμάτισε το ανοδικό σερί για τους δείκτες της Wall Street

Πτώση στο αμερικανικό χρηματιστήριο μετά από δύο ανοδικές συνεδριάσεις. Απώλειες 140 μονάδων για τον Dow Jones. Στο επίκεντρο οι ελληνικές εξελίξεις. Καλά τα οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ. Πιέσεις στο δολάριο. Εβδομαδιαία άνοδος 1,4% για πετρέλαιο και 1% για χρυσό.

Στην τρίτη συνεδρίαση τερμάτισε το ανοδικό σερί της Wall Street καθώς οι ανησυχίες για τις ελληνικές εξελίξεις άφησαν σε δεύτερη μοίρα τα καλά οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει ο στρατηγικός αναλυτής της Jones Trading, Michael O' Rourke, «Η κατάσταση πλησιάζει σε ένα σημείο όπου η Ελλάδα δε θα έχει χρήματα να πληρώσει τις υποχρεώσεις της και η Ευρώπη είτε θα προχωρήσει σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είτε θα την οδηγήσει εκτός ευρώ».

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,78% στις 17.898 μονάδες, ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,70% στις 2.094 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,62% στις 5.051 μονάδες.

Στην εβδομάδα, ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,3%, ο S&P 0,1% ενώ ο Nasdaq υποχώρησε 0,3%.

Στο μέτωπο της οικονομίας, τα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ δεν κατάφεραν να αντιστρέψουν το αρνητικό κλίμα στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Ειδικότερα ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης αυξήθηκε στις 94,6 μονάδες τον Ιούνιο έναντι 90,7 τον προηγούμενο μήνα ενώ οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο στις 91,5 μονάδες.

Επιπλέον, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν 0,5% τον Μάιο, εντός των προβλέψεων των αναλυτών.

Στο δείκτη Dow Jones τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των Intel (-1,7%), Merck & Co (-1,7%), UnitedHealth Group (-1.5%) και Cisco (-1,2%).

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής διαμορφωνόταν στο 1,28 δολ., με πτώση 3,8%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,2% σε σχέση με το ευρώ στο 1,1277 δολ. Αντίστοιχα, πτωτικά 0,1% κινήθηκε το αμερικανικό νόμισμα και έναντι του γεν στα 123,41.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκε κατά μία μονάδα βάσης στο 2,39% ενώ η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε εκ νέου κατά πέντε μονάδες βάσης στο 0,84%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου κατέγραψε πτώση 1,3% στα 59,96 δολάρια ανά βαρέλι, καταγράφοντας ωστόσο εβδομαδιαία άνοδο 1,4%. Αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 0,2% στα 1.179 δολ./oz ενώ στην εβδομάδα ενισχύθηκε 1%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v