Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση στο νήμα για τους δείκτες Dow Jones και Nasdaq

Με οριακές μεταβολές έκλεισαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street. Πιέσεις στον τεχνολογικό κλάδο. Ανησυχία για αύξηση των επιτοκίων από τη Fed. Συνεχίζουν ανοδικά οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων. Επέστρεψε πάνω από τα 60 δολ. το πετρέλαιο. Ανέκαμψε το δολάριο.

Με μικτά πρόσημα κινήθηκε η Wall Street καθώς το ράλι στον ενεργειακό και τραπεζικό κλάδο περιόρισε τον αρνητικό αντίχτυπο από τις πιέσεις στον τεχνολογικό κλάδο.

Ειδικότερα, οι ενεργειακές μετοχές κινήθηκαν ανοδικά με ώθηση από την τιμή του πετρελαίου που κατέγραψε "άλμα" 3,4% στα 60,14 δολάρια ανά βαρέλι. Ενδεικτικά οι τίτλοι των Noble Energy και Hess Corp. ενισχύθηκαν άνω του 2%.

Παράλληλα, κέρδη σημείωσε και ο τραπεζικός κλάδος ο οποίος, σύμφωνα με τους αναλυτές, ακολουθεί τις αποδόσεις των ομολόγων. Η μετοχή της Bank of America σημείωσε άνοδο 1,2%.

Στον αντίποδα οι ρευστοποιήσεις στον τεχνολογικό κλάδο επικεντρώθηκαν στις μετοχές των Apple (-0,3%) και Micron Technology Inc. (-2,8%).

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,01% στις 17.764 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,16% στις 5.013 μονάδες ενώ ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,04% στις 2.080 μονάδες.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής διαμορφωνόταν στο 1,26 δολ., με άνοδο 0,4%.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές οι πρόσφατες πιέσεις στη Wall Street προκλήθηκαν από τις ανοδικές αποδόσεις των ομολόγων και από τις ανησυχίες για πρόωρη αύξηση των επιτοκίων λόγω των καλών οικονομικών στοιχείων στις ΗΠΑ.

Χαρακτηριστικά ο Jonathan Krinsky της MKM Partners αναφέρει: Τα αμερικανικά ομόλογα είχαν μια από τις χειρότερες εβδομάδες των τελευταίων ετών καθώς το 10ετές ενισχύθηκε συνολικά κατά 28 μ.β. και ανήλθε πάνω από το 2,4% για πρώτη φορά από τον προηγούμενο Οκτώβριο».

Σήμερα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκε περεταίρω, τούτη τη φορά κατά τρεις μονάδες βάσης στο 2,41%. Ωστόσο περισσότερο εντυπωσιακή ήταν η άνοδος στην απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου στο 0,96% (+8 μ.β.).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ανέκαμψε έναντι του ευρώ καθώς ενισχύθηκε 0,6% στο 1,1227. Σημειώνεται ότι το αμερικανικό νόμισμα κινήθηκε σε ένα εύρος διακύμανσης μεταξύ 1,1215 έως 1,1345 δολ.

Στην αγορά εμπορευμάτων, όπως προαναφέρθηκε, η τιμή του πετρελαίου σημείωσε «άλμα» 3,4% στα 60,14 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα 0,3% στα 1.177 δολ./oz.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v