Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελλάδα και επιτόκια προβλημάτισαν τη Wall Street

Απώλειες στη Wall Street για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση. Στο επίκεντρο η πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και δανειστών. Ανησυχία για αύξηση των επιτοκίων από τη Fed. Ανέκαμψε το ευρώ πάνω από το 1,12 δολάρια. Πτώση 1,5% στην τιμή του πετρελαίου.

Οι πιέσεις που ασκήθηκαν νωρίτερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τελικά παρέσυραν και τους χρηματιστηριακούς δείκτες στη Νέα Υόρκη αν και με μικρότερη ένταση.

Η έκκληση των G7 για εξεύρεση λύσης στο ελληνικό ζήτημα, δεν καθησύχασε τους επενδυτές καθώς Αθήνα και δανειστές δείχνουν να εμμένουν στις θέσεις τους, με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα, όπως εξηγούν αναλυτές της αγοράς.

Επιπλέον παραμένουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για πρόωρη αύξηση των επιτοκίων από τη Fed με αφορμή τα καλύτερα αναμενόμενων στοιχεία απασχόλησης που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή στις ΗΠΑ.

Οι επενδυτές φοβούνται ότι μια πρόωρη αύξηση των επιτοκίων ενδεχομένως να προκαλέσει καθίζει στην εγχώρια οικονομική ανάπτυξη.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,46% στις 17.767 μονάδες, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,66% στις 2.079 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,92% στις 5.022 μονάδες.

Στο δείκτη Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Exxon Mobil (+0,8%) και Verizon (+0,6%). Στον αντίποδα τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι τίτλοι των Intel (-1,8%) και ΙΒΜ (-1,1%).

Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στον τεχνολογικό κλάδο με τις μετοχές των Facebook και Yahoo να υποχωρούν 1,8% και 1,9% αντίστοιχα.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής διαμορφωνόταν στο 1,25 δολ., με πτώση 3,1%.

Σε διεθνές επίπεδο, το τουρκικό χρηματιστήριο κατέγραψε σήμερα «βουτιά» 5,1% καθώς το εκλογικό αποτέλεσμα στην Τουρκία στερεί από το κυβερνόν κόμμα την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και ήδη αναπαράγονται σενάρια επαναληπτικών εκλογών.

Επιπλέον αξίζει να αναφερθεί ότι ο δείκτης αναδυόμενων αγορών MSCI υποχώρησε για έκτη διαδοχική ημέρα καταγράφοντας το μακροβιότερο σερί απωλειών των τελευταίων 24 ετών.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε αισθητά. Αφορμή στάθηκε η δήλωση Ομπάμα, η οποία διέρρευσε από Γάλλο αξιωματούχο ότι το ισχυρό δολάριο δημιουργεί προβλήματα στην αμερικανική οικονομία. Το αμερικανικό νόμισμα κινήθηκε χαμηλότερα 1,4% σε σχέση με το ευρώ στο 1,1279.

Παράλληλα, η τουρκική λίρα υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 2,806.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημείωσε πτώση 1,5% στα 58,27 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα 0,4% στα 1.173 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε από το υψηλό οχτώ μηνών, καταγράφοντας πτώση δύο μονάδων βάσης στο 2,39%. Στον αντίποδα, ανοδικά συνέχισε η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου καθώς ενισχύθηκε κατά τέσσερις μονάδες στο 0,89%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v