Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η οικονομία έδωσε ώθηση στη Wall Street

Τα καλά στοιχεία από την απασχόληση στήριξαν την άνοδο του αμερικανικού χρηματιστηρίου. Τι προβλέπει η Fed για την ανάπτυξη. Προβληματίζουν οι εξελίξεις στην Ελλάδα. Πάνω από το 1,12 δολ. το ευρώ. «Άλμα» για το αμερικανικό 10ετές στο 2,37%. Κάτω από τα 60 δολ. το πετρέλαιο.

Τα καλύτερα των αναμενόμενων οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ ώθησαν σε κέρδη τη Wall Street παρά το «sell off» στα αμερικανικά ομόλογα.

Η έκθεση της Fed πέρασε σε δεύτερη μοίρα καθώς, όπως εξηγούν αναλυτές της αγοράς, δεν έκρυβε κάποια έκπληξη για τους επενδυτές.

Ειδικότερα- όπως ήταν αναμενόμενο- η Fed ανέφερε πως η οικονομία των ΗΠΑ επεκτάθηκε με μέτριο ρυθμό τον Μάιο και αναμένεται να συνεχίσει να αναπτύσσεται σε αυτά τα επίπεδα.

Στο μέτωπο της απασχόλησης, ο ιδιωτικός τομέας στις ΗΠΑ δημιούργησε 201.000 θέσεις εργασίας τον Μάιο έναντι 165.000 τον προηγούμενο μήνα ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση 200.000 θέσεων.

Επιπλέον το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου τον Απρίλιο στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 19% στα 40,9 δισ. δολάρια.

Πέρα όμως από τα καλά μακροοικονομικά στοιχεία, θετικός ήταν ο αντίχτυπος στη χρηματιστηριακή αγορά και από τη νέα υποχώρηση του δολαρίου έναντι του ευρώ. Ειδικότερα το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα έπιασε υψηλό δύο εβδομάδων καθώς ενισχύθηκε 1,1% στο 1,1226 δολ. Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, «το φθηνό δολάριο τονώνει τις πωλήσεις μεγάλων αμερικανικών ομίλων στο εξωτερικό».

Στον αντίποδα, οι πιέσεις που ασκήθηκαν στην τιμή του πετρελαίου οδήγησαν σε απώλειες τον ενεργειακό κλάδο στη Wall Street με τις μετοχές Chevron και Exxon Mobil να «κατηφορίζουν» 0,4% και 0,3% αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 2,6% στα 59,64 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού κατά 0,7% στα 1.186 δολ./oz.

Επιπλέον οι ελληνικές εξελίξεις προβληματίζουν τους επενδυτές καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, την ώρα που ο χρόνος τελειώνει λόγω των επικείμενων πληρωμών στο ΔΝΤ, τονίζουν αναλυτές της αγοράς.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής διαμορφωνόταν στο 1,46 δολ., με «άλμα» 4,3%.

Στο δείκτη Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Home Depot (+1,5%) και JP Morgan (+1,1%) ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες οι Intel (-1,7%) και Coca Cola Co (-0,3%).

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς έπιασε υψηλό έξι μηνών καθώς ενισχύθηκε κατά έντεκα μονάδες βάσης στο 2,37%.

Ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,36% στις 18.076 μονάδες, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,21% στις 2.114 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,45% στις 5.021 μονάδες.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v