Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση στο νήμα για τη Wall Street

Οριακές απώλειες κατέγραψαν οι δείκτες στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά καθώς προβληματίζουν οι εξελίξεις στην Ελλάδα. Άνοδος για τον ενεργειακό κλάδο. Πτώση 2% για την Intel. Κέρδη 1,5% για την Boeing. Ράλι για το ευρώ στο 1,11 δολ. Σε υψηλό έτους το πετρέλαιο πάνω από τα 61 δολ.

Επιφυλακτικά κινήθηκαν οι επενδυτές στη Wall Street παρά την ώθηση τόσο από τον ενεργειακό κλάδο όσο και από το «φθηνό δολάριο». Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν για άλλη μια συνεδρίαση οι ελληνικές εξελίξεις.

Ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,16% στις 18.011 μονάδες, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,10% στις 2.109 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,13% στις 5.076 μονάδες.

Οι ελληνικές εξελίξεις προβληματίζουν πλέον έντονα τους επενδυτές καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, την ώρα που φαίνεται ο χρόνος να τελειώνει λόγω των επικείμενων πληρωμών στο ΔΝΤ.

Επιπλέον, απογοήτευσαν οι εργοστασιακές παραγγελίες στις ΗΠΑ καθώς μειώθηκαν 0,4% τον Απρίλιο έναντι μείωσης 0,2% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Στον αντίποδα θετικός ήταν ο αντίχτυπος από το ράλι του ευρώ έναντι του δολαρίου. Συγκεκριμένα το ευρώ κατέγραψε την καλύτερη ημερήσια επίδοση από τις 18 Μαρτίου –σύμφωνα με το Marketwatch- καθώς κινήθηκε ανοδικά 2,7% στο 1,1177 δολ.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, οι πιέσεις που ασκούνται στο δολάριο δημιουργούν προσδοκίες στις διοικήσεις μεγάλων αμερικανικών ομίλων για αυξημένες πωλήσεις λόγω του φθηνού δολαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι στο προηγούμενο τρίμηνο οι αναλυτές είχαν υποβαθμίσει τις προβλέψεις κερδοφορίας των αμερικανικών εισηγμένων λόγω του ακριβού δολαρίου που είχε φθάσει να διαπραγματεύεται έως το 1,04 σε σχέση με το ευρώ.

Παράλληλα, η άνοδος της τιμής του πετρελαίου σε υψηλό έτους, στήριξε τα κέρδη στον ενεργειακό κλάδο με τις μετοχές των Chevron και Exxon Mobil να ενισχύονται οριακά.

Σήμερα η τιμή του πετρελαίου εδραιώθηκε πάνω από τα 61 δολ. και συγκεκριμένα στα 61,26 δολ. ανά βαρέλι, καταγράφοντας άνοδο 1,8%.

Από πλευρά τίτλων, τη μεγαλύτερη άνοδο για τον δείκτη Dow Jones κατέγραψαν οι Boeing (+1,5%) και Caterpillar (+0,8%) ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες οι Intel (-2%) και UnitedHealth Group (-1,8%).

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής διαμορφωνόταν στο 1,31 δολ., με «άλμα» 8%.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκε κατά εννέα μονάδες βάσης στο 2,27%.Αντίστοιχα, το γερμανικό 10ετές ομόλογο κινήθηκε υψηλότερα κατά δεκαοχτώ μονάδες βάσης στο 0,72%. Παράλληλα, άνοδο σημείωσαν οι αποδόσεις στα ομόλογα του ευρωπαϊκού νότου καθώς το ιταλικό 10ετές διαμορφώθηκε στο 2,12% (+17 μ.β.) και το ισπανικό 10ετές στο 2,05% (+14 μ.β.).

Η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,45% στα 1.194 δολ./oz, σε υψηλό εβδομάδας.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v