Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Στήριξη» στα macro βρήκε η Wall Street

Με το... δεξί μπήκε ο Ιούνιος για τη Wall, που έκλεισε με ήπια άνοδο. Τα μακροοικονομικά στοιχεία για την μεταποίηση και τα εισοδήματα «κράτησαν» τους δείκτες σε θετικό πρόσημο. Κέρδη σημείωσε ο χρυσός. Σταθεροποιητικά κινήθηκε το πετρέλαιο. Απώλειες για το ευρώ.

Μικρά κέρδη κατέγραψαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street στην πρώτη συνεδρίαση του μήνα, με τους επενδυτές να εστιάζουν (κυρίως) στα στοιχεία που αφορούν την πορεία της οικονομίας.

Ο Dow Jones ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 18.040 μονάδες με άνοδο 0,16%, ενώ ο Nasdaq έκλεισε στις 5.083 μονάδες με κέρδη 0,26%. Ανοδος 0,22% για τον S&P 500, στις 2.112 μονάδες.

«Οι ήπιες αντιδράσεις σήμερα υποδηλώνουν ότι η αγορά χρειάζεται κάποιους καταλύτες για να κινηθεί ανοδικά ή καθοδικά», εκτιμά αναλυτής της Prudential Financial

O ίδιος προσθέτει πως τα σημαντικότερα στατιστικά δεδομένα που θα ανακοινωθούν την τρέχουσα εβδομάδα είναι τα στοιχεία για την ανεργία.

Από το μέτωπο των μακροοικονομικών ανακοινώσεων, οι καταναλωτικές δαπάνες παρέμειναν αμετάβλητες τον Απρίλιο, ενώ άνοδο 0,4% σημείωσαν τα προσωπικά εισοδήματα. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 0,1% και 0,3% αντίστοιχα.

Ο δείκτης μεταποίησης ISM ενισχύθηκε στις 52,8 μονάδες τον Μάιο από 51,5 τον Απρίλιο. Οι συγκλίνουσες προβλέψεις των αναλυτών έκαναν λόγο για οριακή αύξηση στις 51,8 μονάδες.

Εν τω μεταξύ αναλυτές εξηγούσαν ότι μπορεί σήμερα να μην επηρέασαν την αγορά ωστόσο οι εξελίξεις στην Ελλάδας παρακολουθούνται πολύ στενά.

Στα εταιρικά νέα, ισχυρή άνοδο σημείωσε η μετοχή της OM Group μετά την ανακοίνωση ότι θα εξαγοράσει τμήματα της Apollo Management προς 34 δολάρια ανά μετοχή.

Αντίθετα μικρή πτώση κατέγραψε η Intel παρά το γεγονός ότι προχωρά σε deal ύψους 16,7 δισ. δολαρίων με την Altera Group.

Εταιρείες του κλάδου των μεταφορών όπως οι Delta Air Lines, United Continental, JetBlue έκλεισαν επίσης με θετικό πρόσημο. Κέρδη σημείωσαν ακόμη οι Goldman Sachs, Home Depot, IBM, Microsoft.

Aντίθετα στο κόκκινο βρέθηκαν American Express, Chevron, Verizon.

Σε ό,τι αφορά τα εμπορεύματα, ο χρυσός κατέγραψε μικρά κέρδη με την τιμή του στα 1.190 δολάρια ανά ουγκιά, ενώ το αργό πετρέλαιο ενισχύθηκε οριακά, στα 60,3 δολάρια το βαρέλι.

Στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία τους να διαμορφώνεται στα επίπεδα του 1,09.

Λίγο πριν το κλείσιμο το δικαίωμα της Εθνικής υποχωρούσε κατά 0,38%, στα 1,31 δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v