Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελλάδα και ομόλογα καθήλωσαν τη Wall Street

Απώλειες για τους δείκτες Dow Jones και S&P κόντρα στα καλά στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ. Προβληματίζουν οι ελληνικές εξελίξεις. Νέες πιέσεις στο ευρώ, κάτω από το 1,11 δολ. Σε υψηλό 8 μηνών το αμερικανικό 10ετές ομόλογο. Άνοδος 2% για την τιμή του πετρελαίου.

Πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street καθώς τα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ προκάλεσαν εκ νέου ανησυχίες για τον κίνδυνο πρόωρης αύξησης των επιτοκίων από τη Fed.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,31% στις 17.849,46 μονάδες, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,14% στις 2.092,63 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,18% στις 5.068,46 μονάδες.

Στην εβδομάδα, οι δείκτες Dow Jones και S&P υποχώρησαν 0,9% και 0,7% αντίστοιχα, ενώ ο δείκτης Nasdaq είχε μηδενική μεταβολή.

Στο μέτωπο της απασχόλησης, μπορεί το ποσοστό ανεργίας τον Μάιο στις ΗΠΑ να αυξήθηκε στο 5,5% από 5,4% τον προηγούμενο μήνα, ωστόσο οι νέες θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 280.000 έναντι 210.000 που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Τα καλά στοιχεία απασχόλησης καθήλωσαν το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών λόγω των ανησυχιών ότι μια πρόωρη αύξηση των επιτοκίων θα προκαλέσει καθίζηση της αμερικανικής ανάπτυξης.

Πέρα όμως από τα αμερικανικά macro, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν για άλλη μια φορά οι ελληνικές εξελίξεις, ιδιαίτερα, η απόφαση της Αθήνας να αναβάλει τη σημερινή πληρωμή προς το ΔΝΤ. Το γεγονός αυτό προκάλεσε νέες αναταράξεις στις αγορές των ομολόγων –όχι τόσο έντονες όσο τις προηγούμενες μέρες- καθώς και πιέσεις στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.

Συγκεκριμένα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου ανήλθε σε υψηλό οχτώ μηνών καθώς ενισχύθηκε κατά εννέα μονάδες βάσης στο 2,4%. Αντίστοιχα, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς κινήθηκε ανοδικά κατά μία μονάδα βάσης στο 0,85% ενώ χθες είχε πιάσει υψηλό στο 1%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχώρησε για δεύτερη διαδοχική ημέρα έναντι του δολαρίου, τούτη τη φορά κατά 1,2% στο 1,1099. Η ενδυνάμωση του αμερικανικού νομίσματος προκαλεί ανησυχίες στις ΗΠΑ καθώς όπως επισημαίνουν οι αναλυτές το ακριβό δολάριο θα πλήξει τις πωλήσεις μεγάλων αμερικανικών ομίλων.

Στο δείκτη Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των JP Morgan (+1,7%) και Goldman Sachs (+0,7%). Στον αντίποδα τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι τίτλοι των Verizon (-1,8%) και Wal- Mart (-1,5%).

Επιπλέον ανοδικά κινήθηκε και ο ενεργειακός κλάδος στη Wall Street με τις μετοχές των Chevron και Exxon Mobil να ενισχύονται 0,3% και 0,2% αντίστοιχα.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής διαμορφωνόταν στο 1,29 δολ., με πτώση 4%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 2% στα 59,13 δολάρια ανά βαρέλι , καταγράφοντας ωστόσο εβδομαδιαία πτώση 1,9%. Παράλληλα, η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 0,5% στα 1.170 δολ./oz.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v