Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Άλμα» 234 μονάδων για τον Dow Jones

Κέρδη στη Wall Street με πρωταγωνιστές τις τραπεζικές, τεχνολογικές και ενεργειακές μετοχές. Γύρισε σε θετικό έδαφος ο Dow Jones για το 2015. Διεθνής αισιοδοξία για τις ελληνικές εξελίξεις. Πάνω από το 1,13 δολ. το ευρώ. Σε υψηλό έτους η τιμή του πετρελαίου. Νέα άνοδος για την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου.

Τερμάτισε πτωτικό σερί τεσσάρων συνεδριάσεων για τον Dow Jones με ώθηση από τις ελληνικές εξελίξεις.

Αρχικά την άνοδο στη Wall Street στήριζε ο ενεργειακός κλάδος καθώς η εδραίωση της τιμής του πετρελαίου πάνω από τα 61 δολ. ανά βαρέλι (σε υψηλό έτους), τόνωσε τη ζήτηση των εν λόγω μετοχών. Ενδεικτικά οι τίτλοι των Chevron και Exxon Mobil ενισχύθηκαν 1,5% και 0,8% αντίστοιχα.

Αργότερα, θετικός ήταν ο αντίχτυπος στη χρηματιστηριακή αγορά και από τις πληροφορίες που διέρρευσαν στις Βρυξέλλες (μέσω Bloomberg), ότι η Γερμανία εξετάζει «κλιμακωτή» συμφωνία με την Ελλάδα.

Μετά τη διαρροή, οι δείκτες στη Wall Street ενισχύθηκαν περεταίρω και συγκεκριμένα άνω του 1% με πρωταγωνιστές τον τραπεζικό και τεχνολογικό κλάδο. Επιπλέον το ευρώ σταθεροποιήθηκε πάνω από το 1,13 δολ ενώ περιορίστηκαν οι πιέσεις στις αποδόσεις των ομολόγων.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 1,33% στις 18.000 μονάδες, ο S&P κατέγραψε άνοδο 1,2% στις 2.105 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,25% στις 5.076 μονάδες.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύθηκε 0,4% σε σχέση με το δολάριο στο 1,1329. Σημειώνεται ότι μόλις δημοσιοποιήθηκε η πληροφορία της «κλιμακωτής» συμφωνίας, το ευρώ εκτοξεύτηκε στο 1,1385 δολ..

Αντίστοιχα, αισθητά περιορίστηκαν και οι πιέσεις στα ευρωπαϊκά ομόλογα. Ενδεικτικά η απόδοση του γερμανικού 10ετούς Bund που είχε φτάσει να ενισχύεται έως το 1,06% τελικά κινήθηκε ανοδικά μόλις κατά τρεις μονάδες βάσης στο 0,98%.

Παράλληλα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου ενισχύθηκε περεταίρω και συγκεκριμένα κατά πέντε μονάδες βάσης στο 2,49%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημείωσε άνοδο 2,1% στα 61,35 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα 0,7% στα 1.186 δολ./oz.

Επιστρέφοντας στη συνεδρίαση της Wall Street, τη μεγαλύτερη άνοδο για τον δείκτη Dow Jones κατέγραψαν οι μετοχές των Visa Inc. (+2,5%), Microsoft (+2,3%), Intel (+2,2%) και Caterpillar (+2,1%).

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στο 1,33 δολ., καταγράφοντας «άλμα» 6%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v