Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθεροποιητικό φινάλε στη Wall μετά τη Fed

Με μεικτά πρόσημα αλλά χωρίς ουσιαστικές μεταβολές έκλεισε η αμερικανική αγορά, σε μια συνεδρίαση που σηματοδοτήθηκε από την αναμενόμενη ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας για διατήρηση των επιτοκίων στο 5,25% και αναφορά στη συνοδευτική ανακοίνωση για μετριασμένη συγκράτηση του δομικού πληθωρισμού. Με ισχυρά κέρδη έκλεισαν οι ευρωαγορές.

Με μεικτά πρόσημα έκλεισε η αμερικανική αγορά, σε μια συνεδρίαση που σηματοδοτήθηκε από την αναμενόμενη ανακοίνωση της απόφασης της κεντρικής τράπεζας για διατήρηση των επιτοκίων στα επίπεδα του 5,25% και αναφορά στη συνοδευτική ανακοίνωση για μετριασμένη συγκράτηση του δομικού πληθωρισμού.

Ο Dow Jones έκλεισε στις 13.422,28 μονάδες με απώλειες 0,04%, ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,12%, στις 2.608,37 μονάδες. Απώλειες 0,04% για τον S&P 500, στις 1.505,71 μονάδες.

Η διατήρηση των επιτοκίων από τη Fed στο 5,25% ήταν αναμενόμενη, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στη συνοδευτική ανακοίνωση. Οι επενδυτές έκριναν ”ήπια” την ανακοίνωση καθώς λείπει η αναφορά σε ”ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων” ενώ η κεντρική τράπεζα διαπιστώνει τον περιορισμό του δομικού πληθωρισμού, χωρίς ωστόσο να εμφανίζεται πεπεισμένη ότι η συγκράτηση είναι και διατηρήσιμη.

Όπως αναφέρει συγκεκριμένα ”πρέπει να αποδειχθεί με πειστικό τρόπο ο διατηρήσιμος περιορισμός των πληθωριστικών πιέσεων”, ενώ ο δείκτης τιμών καταναλωτή παραμένει η κυρίαρχη ανησυχία της τράπεζας.

Η κεντρική τράπεζα διατήρησε την ευελιξία κινήσεων, υπογραμμίζοντας ότι οι μελλοντικές αναπροσαρμογές πολιτικής θα εξαρτηθούν από τα μακροοικονομικά στοιχεία και την εικόνα της αμερικανικής οικονομίας.

Παράλληλα, το κλίμα στην αγορά επιβαρύνθηκε από τη νέα αναρρίχηση του πετρελαίου, η τιμή του οποίου ξεπέρασε τα 70 δολάρια ενδοσυνεδριακά, για να κλείσει τελικώς στα 69,57 δολάρια το βαρέλι.

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα, η ανακοίνωση ότι ο δομικός πληθωρισμός ενισχύθηκε κατά 2,4% σε ετήσια βάση στο α’ τρίμηνο έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 2,2% προβληματίζει τους επενδυτές, καθώς απομακρύνει το ενδεχόμενο μείωσης επιτοκίων εντός του έτους από την κεντρική τράπεζα.

Το ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 0,7% στο α’ τρίμηνο κατά την τελική του καταμέτρηση, έναντι προηγούμενης μέτρησης στο 0,6%. Ο ρυθμός ανάπτυξης είναι ο χαμηλότερος των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Στην αγορά, σημαντικά κέρδη κατέγραψε ο τίτλος της Intel μετά την αναβάθμιση σε overweight από equalweight από την Lehman Brothers.

Κέρδη 1% για τον τίτλο της Monsanto μετά την ανακοίνωση εκτίναξης των κερδών της στο β΄τρίμηνο.

Σημαντικές πιέσεις για τον τίτλο της Novellus Systems μετά από προειδοποίηση κερδοφορίας, επηρεάζοντας το σύνολο του κλάδου εξοπλισμού υπολογιστών.

Το δικαίωμα της Εθνικής ενισχύθηκε κατά 0,88% στα 11,4 δολάρια, ενώ το δικαίωμα του ΟΤΕ εκτινάχθηκε 5,96% υψηλότερα, στα 15,46 δολάρια. Κέρδη 0,90% για το δικαίωμα της 3Ε, στα 43,62 δολάρια.

Εν τω μεταξύ, με ισχυρά κέρδη έκλεισαν οι ευρωαγορές. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με άνοδο 0,67%, στις 6.571,3 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε κέρδη 1,09%, στις 6.006,31 μονάδες. Κέρδη 1,54% για τον DAX 30 στις 7.921,36 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v