Lex: Αμερικανική αγορά κατοικιών

Οι ανησυχίες για την αμερικανική αγορά κατοικιών των ΗΠΑ, όπως αποδεικνύεται μέχρι στιγμής, είναι χειρότερες από την πραγματικότητα. Παρά τους φόβους των επενδυτών ότι η ενδεχόμενη υποχώρηση της αγοράς ακινήτων θα οδηγούσε σε ύφεση την αμερικανική οικονομία, οι χρηματιστηριακές αγορές ”σπάνε” το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων συνεχίζουν να αυξάνονται.

Οι ανησυχίες, όπως αποδεικνύεται μέχρι στιγμής, είναι χειρότερες από την πραγματικότητα.

Πέρυσι οι επενδυτές αγωνιούσαν ότι η ενδεχόμενη υποχώρηση της αγοράς κατοικιών θα οδηγούσε σε ύφεση την αμερικανική οικονομία, βάζοντας ”φρένο” στις καταναλωτικές δαπάνες.

Τώρα που η αδυναμία αυτή φαίνεται ξεκάθαρα στις τιμές κατοικιών που υποχωρούν -σε ορισμένες τουλάχιστον περιοχές-, στα υψηλά αποθέματα και στα ισχνότερα στοιχεία για τις πωλήσεις, η χρηματιστηριακή αγορά κινείται κοντά σε επίπεδα-ρεκόρ και οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν αυξηθεί απότομα (αντί να παραμένουν σε χαμηλό επίπεδο, εν αναμονή μειώσεων των επιτοκίων από τη Federal Reserve).

Γιατί; Ο κλάδος των κατοικιών αποδεδειγμένα αποτελεί ”βαρίδι” για την οικονομική ανάπτυξη. Η Goldman Sachs υπολογίζει ότι η επιβράδυνση στις κατασκευές νέων κατοικιών μείωσε κατά 0,9% την οικονομική ανάπτυξη του α’ τριμήνου.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, οι επιπτώσεις είναι περιορισμένες σε δύο τομείς που ανησυχούν περισσότερο τους επενδυτές: Την ανεργία και τις καταναλωτικές δαπάνες. Η ανεργία εξακολουθεί να κινείται γύρω από τα χαμηλά του ”κύκλου”. Οι καταναλωτικές δαπάνες έχουν υποχωρήσει λίγο, όμως σίγουρα δεν έχουν καταρρεύσει.

Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη. Η Citigroup υπογραμμίζει ότι στη διάρκεια της τρέχουσας οικονομικής επέκτασης η κατανάλωση έχει αυξηθεί κατά 3,1% ετησίως, ποσοστό που είναι λίγο υψηλότερο από τα κέρδη μετά φόρων, τα οποία έτρεξαν με 2,8%.

Οι ”ταύροι” μπορούν επίσης να στηριχτούν στο ότι η αδυναμία στην αγορά κατοικίας εμφανίζεται σε συγκεκριμένες περιοχές. Οι μεγαλύτερες μειώσεις τιμών εμφανίζονται σε περιοχές με οικονομικά προβλήματα, όπως το Ντιτρόιτ, ”έδρα” της αυτοκινητοβιομηχανίας, ή σε περιοχές που ”συνέρχονται” έπειτα από μια ιδιαίτερα εκρηκτική ”άνθηση”, όπως το Las Vegas.

Αυτό ωστόσο μπορεί να είναι υπερβολικά αισιόδοξο. Η κρίση που ξέσπασε στην αγορά των στεγαστικών δανείων χαμηλής φερεγγυότητας αποδείχτηκε ότι είναι ένα ”βραδυφλεγές” ζήτημα.

Τα προβλήματα μπορεί να ξεκαθαρίστηκαν πέρυσι, ωστόσο χρειάστηκε περισσότερος καιρός για να αρχίσουν να φαίνονται οι πραγματικές επιπτώσεις τους. Κάτι παρόμοιο θα μπορούσε να ισχύει και για τον γενικότερο κλάδο της κατοικίας. Κατά πάσα πιθανότητα, όμως, δεν θα υπάρξει ”κατάρρευση” σε εθνικό επίπεδο.

Ωστόσο, καθώς η αγορά κατοικίας ήδη αρχίζει να ”χάνει έδαφος” και οι αγοραστές έρχονται αντιμέτωποι με πιο ακριβά στεγαστικά δάνεια, οι αυξήσεις των τιμών ενδέχεται τουλάχιστον να είναι χαμηλότερες για κάποιο διάστημα ή να αρχίσουν σταδιακά να υποχωρούν.

Εάν η κατανάλωση αυξανόταν με ρυθμό μεγαλύτερο από αυτόν που καταγράφουν τα έσοδα για έξι χρόνια, υπάρχει λόγος να πιστέψουμε ότι το αντίθετο θα μπορούσε να ισχύσει κάποια στιγμή στο μέλλον.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v