Στροφή στις επενδύσεις ποιότητας

Μπορεί η υψηλή ρευστότητα σε παγκόσμιο επίπεδο να ωθεί τους επενδυτές σε τοποθετήσεις υψηλού κινδύνου, όμως κάποια στιγμή εξ ανάγκης ή εκ παραδόσεως θα στραφούν σε επιλογές ποιότητας. Άλλωστε τα ”ασφαλή επενδυτικά καταφύγια” αποτελούν πάντα μία επιλογή των επενδυτών, μετά την ολοκλήρωση του κύκλου ανόδου των αγορών.

του John Auters, Investment Editor από τη στήλη The Short View

Πότε οι αγορές θα ”στραφούν” στην ποιότητα; Τυπικά, περίοδοι κατά τις οποίες οι επενδυτές στρέφονται σε τοποθετήσεις υψηλού κινδύνου -όπως αυτή που βιώνουμε σήμερα- ακολουθούνται από μια στροφή επενδύσεων σε ”ασφαλή καταφύγια”, όπως για παράδειγμα τα αμερικανικά ομόλογα. Όμως οι επενδυτές εξακολουθούν να προτιμούν τις τοποθετήσεις υψηλού κινδύνου.

Μετά την πτώση της Παρασκευής στη Wall Street, η εβδομάδα ξεκίνησε με μια ”τάση επιστροφής στην ποιότητα”, κατά την οποία υπήρξαν σημαντικές πωλήσεις σε κινεζικές μετοχές, είχαμε μία κακή ημέρα για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αγορές αμερικανικών ομολόγων και ανάκαμψη του γεν, το οποίο είχε υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο δεκαετίας.

Παράλληλα η αγορά ακινήτων των ΗΠΑ αποτέλεσε παράγοντα στήριξης των αγορών. Η υποχώρηση των πωλήσεων υπαρχουσών κατοικιών χαμηλότερα απ’ ό,τι ανέμεναν αρκετοί αναλυτές μπορεί να μην αποτέλεσε αιτία για να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι η εν λόγω αγορά εξήλθε από την κρίση, αλλά ήταν ένα στοιχείο αρκετά δυναμικό για να ωθήσει σε ”στροφή στην ποιότητα”. Οι μετοχές ανέκαμψαν και τα yields των ομολόγων ενισχύθηκαν.

Η ανάγκη ”επιστροφής στην ποιότητα” είναι πραγματική. Κλασικό παράδειγμα τα ομόλογα αναδυόμενων αγορών. Αρκετές αναδυόμενες οικονομίες αρχίζουν να ”τακτοποιούν” τα δημοσιονομικά τους, όμως η επανατιμολόγηση του χρέους τους δεν είναι δυνατόν να εξηγηθεί παρά μόνο λαμβάνοντας υπόψη την υψηλή ρευστότητα που υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στον σύνθετο δείκτη JP Morgan EMBI, στον οποίο καταγράφονται τα spreads που καταβάλλονται στα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών σε σχέση με τα αμερικανικά ομόλογα, το 1999 η διαφορά ήταν 14%, ενώ σήμερα έχει υποχωρήσει στο 1,56%. Και αυτό το στοιχείο δεν αποτελεί ακριβή καταγραφή της έκτασης στην οποία οι αγορές αγαπούν τον κίνδυνο.

Η κ. Angela Montero, αναλύτρια της Societe Generale, την περασμένη εβδομάδα τόνισε ότι τα yields των μεξικανικών ομολόγων έχουν φτάσει στο 5,85%, ενώ τα αντίστοιχα της Κολομβίας -μιας χώρας που σπαράσσεται από σκάνδαλα και ανταρτοπόλεμο- έχουν διαμορφωθεί στο 6%. Τα yields των αμερικανικών ομολόγων έφτασαν στο 5,15%, ενώ αυτά της Νέας Ζηλανδίας και της Αυστραλίας στο 6,2% και 6,75% αντίστοιχα. Αποτέλεσμα οι κερδοσκόποι να έχουν ωθήσει τόσο το δολάριο Αυστραλίας όσο και αυτό της Νέας Ζηλανδίας σε νέα ύψη.

Μπορεί, όμως, το Μεξικό ή η Κολομβία να αποτελέσουν για οποιονδήποτε επενδυτή ασφαλέστερα μέρη απ’ ό,τι είναι η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία;

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v