Με υψηλές απώλειες έκλεισε την εβδομάδα η Wall

Σε στενό κλοιό βρέθηκε για άλλη μια συνεδρίαση η αμερικανική αγορά, καθώς ένα νέο μπαράζ αρνητικών μακροοικονομικών ειδήσεων σε συνδυασμό με τις προβλέψεις της Goldman Sachs για νέο κύμα μείωσης των επιτοκίων, δημιούργησε έντονα αρνητικό κλίμα.

Υψηλές απώλειες σημείωσε για άλλη μια φορά η Wall Street, καθώς τα νέα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις της Goldman Sachs για μείωση των επιτοκίων από τη Fed, δεν άφησαν περιθώρια για αντίσταση στο αρνητικό κλίμα.

Από τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας ξεχώρισε η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας σχετικά με τη δημιουργία μόλις 6.000 νέων θέσεων εργασίας τον Ιούνιο, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 60.000, με το δείκτη της ανεργίας να παραμένει στο 5,9%.

Αντίθετα, θετικό ήταν το στοιχείο της αύξησης των προσωπικών εισοδημάτων κατά 0,6% τον Ιούνιο, ποσοστό αντίστοιχο με τις εκτιμήσεις, χωρίς ωστόσο να κατορθώσει να προσδώσει στήριξη στην αγορά. Οι προσωπικές δαπάνες ενισχύθηκαν κατά 0,5%.

Λίγο μετά το μέσον της συνεδρίασης, η Goldman Sachs σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι εξαιτίας της συνεχούς πτωτικής πορείας της αγοράς αλλά και των αρνητικών ειδήσεων σχετικά με την οικονομία, είναι πιθανό η Fed να καταφύγει για άλλη μια φορά στη μείωση των επιτοκίων, προβλέποντας μάλιστα το ποσοστό να διαμορφώνεται στο 1% μέχρι το τέλος του έτους.

Συνήθως, η μείωση των επιτοκίων ευνοεί στη διαμόρφωση θετικού κλίματος στις αγορές. Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή οι επενδυτές εξέλαβαν την ανακοίνωση αρνητικά, καθώς αναμένεται, εάν συμβεί, να λάβει χώρα σε μια περίοδο όπου η Fed είχε θέσει τέρμα στην πολιτική μείωσης των επιτοκίων ύστερα από 11 αντίστοιχες κινήσεις στη διάρκεια του 2001.

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 8313,13 μονάδες με πτώση κατά 2,27%. Ακολούθησαν ο Nasdaq με απώλειες 2,51% στις 1247,88 μονάδες, και ο S&P με πτώση 2,31% στις 864,24 μονάδες.

Υψηλές απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές των Walt Disney και AOL Time Warner, στέλνοντας παράλληλα και τους υπόλοιπους αντιπροσώπους του κλάδου σε πτωτική πορεία, ύστερα από την αρνητική προειδοποίηση της πρώτης για τα αποτελέσματα του τρέχοντος τριμήνου.

Επιπρόσθετα, ιδιαίτερα αρνητική αποδείχτηκε για την αγορά η ανακοίνωση των βιομηχανικών παραγγελιών του Ιουνίου, καθώς υποχώρησαν κατά 2,4%, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πτώση 1,7%.

Χαρακτηριστικό είναι ότι και με τα σημερινά στοιχεία που ανακοινώθηκαν, ολοκληρώνεται μια εβδομάδα ιδιαίτερα αρνητική όσον αφορά στην προοπτική ανάπτυξης της μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως.

Επιπρόσθετα, το αρνητικό κλίμα στον τεχνολογικό κλάδο επέτεινε η National Semiconductors, κατασκευάστρια εταιρία επεξεργαστών για κινητά τηλέφωνα και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές, καθώς προειδοποίησε για χαμηλά έσοδα του πρώτου τριμήνου χρήσης.

Η ανακοίνωση οδήγησε σε χαμηλότερο επίπεδο και τις μετοχές των Intel και Applied Materials. Πτωτικά κινήθηκαν και οι τίτλοι των ενεργειακών εταιριών, ύστερα από δημοσίευμα της Wall Street Journal που αναφέρεται στη Dynegy και στις προσπάθειές της για διακανονισμό με τη SEC σχετικά με τις έρευνες της τελευταίας στο λογιστικά της αρχεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v