Οικονομικές ”ανησυχίες” πίεσαν τη Wall Street

Με υψηλές απώλειες έκλεισε τη συνεδρίαση η αμερικανική αγορά, εν μέσω νέων ανησυχιών για την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας των ΗΠΑ, ύστερα από τα απογοητευτικά στοιχεία για την ανεργία αλλά και τον κλάδο παροχής υπηρεσιών.

Αρνητικό παρέμεινε το κλίμα μέχρι και τη λήξη της συνεδρίασης στη Wall Street, καθώς τα αρνητικά οικονομικά στοιχεία δημιούργησαν εκ νέου ανησυχίες για την πορεία ανάκαμψης της μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως.

Συγκεκριμένα, καθοριστική ήταν η επίδραση από την υποχώρηση του δείκτη τάσεων στην παροχή υπηρεσιών στο 50,5% τον Ιούλιο, από το 56,2% του Ιουνίου. Χαρακτηριστικό είναι πως ο δείκτης είναι οριακά πάνω από το 50%, που υποδηλώνει ανάπτυξη. Οι οικονομολόγοι εκτιμούσαν ότι το ποσοστό θα ανερχόταν στο 55%.

Εξάλλου, οι κατασκευαστικές δαπάνες του Ιουνίου παρουσίασαν απροσδόκητα πτώση 2,2% ενώ οι αναλυτές περίμεναν άνοδο 0,25.

Αρνητικά συνέβαλλε στην αγορά και η ανακοίνωση της αύξησης του αριθμού των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας κατά 20.000 την προηγούμενη εβδομάδα, διαμορφούμενος στις 387.000, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων.

O Dow Jones έκλεισε με απώλειες 2,63% στις 8506,62 μονάδες ενώ ο Nasdaq υπέστη βαριές απώλειες της τάξης του 3,62% στις 1280,16 μονάδες. Ο S&P διαμορφώθηκε στις 884,66 μονάδες με πτώση κατά 2,97%.

Αντίθετα, αισιόδοξα ήταν τα στοιχεία που αφορούσαν στις πωλήσεις αυτοκινήτων. Η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία του κλάδου κατασκευής αυτοκινήτων, Ford Motor, ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις αυτοκινήτων τον Ιούλιο παρουσίασαν άνοδο κατά 1,5% στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Από την πλευρά της και η General Motors, η κορυφαία του κλάδου, ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις αυτοκινήτων και ελαφρών φορτηγών αυξήθηκαν κατά 24% τον Ιούλιο σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Όσον αφορά στον τεχνολογικό κλάδο, οι μετοχές της Adobe Systems κατέγραψαν υψηλές απώλειες ύστερα από την προς τα κάτω αναθεώρηση των εκτιμήσεων της για τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου. Αρνητικά επέδρασε ακόμη και η αντίστοιχη αρνητική αναθεώρηση των προβλέψεων της Credit Suisse First Boston για την εταιρία.

Αντίθετα, το αρνητικό κλίμα προσπάθησε ανεπιτυχώς να μετριάσει η Priceline, με τις μετοχές της να παρουσιάζουν ουσιαστική άνοδο ύστερα από την ανακοίνωση θετικών αποτελεσμάτων για το δεύτερο τρίμηνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v