Δυναμικό comeback για Dow Jones και S&P

Δραματική ήταν η λήξη της συνεδρίασης στην αμερικανική αγορά, καθώς τόσο ο Dow Jones όσο και ο S&P, οι οποίοι κατέγραφαν απώλειες σε όλη τη διάρκεια των συναλλαγών, κατόρθωσαν με ένα δυναμικό comeback να κλείσουν με ουσιαστικά κέρδη.

Συγκλονιστική ήταν η λήξη της συνεδρίασης στην αμερικανική αγορά, με τους Dow Jones και S&P να κατορθώνουν κυριολεκτικά στο φινάλε, να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος, κλείνοντας με κέρδη ουσίας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι καθόλη τη διάρκεια της συνεδρίασης η αγορά δεχόταν ισχυρές πιέσεις, ύστερα μάλιστα και από την συγκρατημένη οικονομική έκθεση της Fed (Μπεζ Βίβλος), σχετικά με την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Σύμφωνα με κυβερνητική αναφορά, το ΑΕΠ των Ηνωμένων Πολιτειών παρουσίασε αύξηση κατά 1,1% το δεύτερο τρίμηνο, σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό του 5% του πρώτου τριμήνου. Επιπλέον, οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι το ποσοστό θα κυμαινόταν στο 2,3%.

Εξάλλου, ο δείκτης τάσεων στη μεταποίηση υποχώρησε στο 51,5 τον Ιούλιο, σε σχέση με το 58,2 του Ιουνίου. Οι οικονομολόγοι εκτιμούσαν ότι το ποσοστό θα διαμορφωνόταν στο 56,5.

Παράλληλα, η Fed στη δημοσίευση της Μπεζ Βίβλου αναφέρει ότι η αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται με ”συγκρατημένο” ρυθμό, κάνοντας λόγο και για την ανομοιογένεια στην αντίστοιχη ανάπτυξη των επιμέρους κλάδων.

Επιπρόσθετα, αρκετές ήταν και οι μετοχές μεγάλων εταιριών που κατέγραψαν αρνητική πορεία, επιτείνοντας ακόμη περισσότερο το κλίμα. Πρώτη και καλύτερη η IBM, ύστερα από την ανακοίνωση εξαγοράς μονάδας της PricewaterhouseCoopers έναντι 3,5 δισ. δολαρίων.

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 8736,59 μονάδες με κέρδη κατά 0,65%, ενώ ο Nasdaq σημείωσε απώλειες 1,19% στις 1328,19 μονάδες. Ο S&P κέρδισε περί το 0,98%, διαμορφούμενος στις 911,63.

Έντονες πιέσεις δέχτηκε ο Dow Jones από τη μετοχή της Corning, εταιρίας οπτικών ινών, η οποία κατέγραψε απώλειες 18%, ύστερα από τη χθεσινή υποβάθμισή της από την Moody’s και την Standard & Poors.

Αρνητική πορεία ακολούθησε και ο τίτλος της κατασκευάστριας εταιρίας επεξεργαστών για γραφικά nVidia, καθώς προειδοποίησε ότι τα έσοδά της για το τρίμηνο που μόλις τελείωσε, θα πληγούν σημαντικά εξαιτίας της χαμηλής ζήτησης υπολογιστών.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψε και η μετοχή της AOL Time Warner, μητρικής του CNN, ύστερα από την ανακοίνωση της έναρξης ερευνών στα λογιστικά της αρχεία από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v