Η..έλλειψη εμπιστοσύνης πιέζει τη Wall Street

Τα αρνητικά στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη, οι εκ νέου ανησυχίες για το ρόλο της Merrill Lynch στο σκάνδαλο της Enron και η φυσιολογική διορθωτική πορεία των μετοχών ύστερα από τέσσερις ημέρες ανόδου, συνθέτουν το σκηνικό της πτώσης στην αμερικανική αγορά.

Τα χαμηλότερα από ό,τι αναμενόταν στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη και η αναζωπύρωση των ανησυχιών για το ρόλο της Merrill Lynch στο σκάνδαλο της Enron, σε συνδυασμό με την υποχώρηση των μετοχών ύστερα από το τετραήμερο ράλι, είναι οι κύριοι λόγοι για την επικράτηση αρνητικού κλίματος στη Wall Street.

O δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στο 97,1 τον Ιούλιο από το 106,3 του προηγούμενου μήνα, ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι το ποσοστό θα διαμορφωνόταν στο 101,5.

Επιπλέον, πτωτική πορεία ακολουθούν οι μετοχές της Merrill Lynch, καθώς επιτροπή του Κογκρέσου διενεργεί έρευνες μεταξύ στελεχών της αμερικανικής εταιρίας σχετικά με τους δεσμούς τους στην κατάρρευση της Enron.

Πτωτικά κινούνται και οι μετοχές άλλων μεγάλων χρηματοοικονομικών ομίλων, όπως η Citigroup και η JP Morgan Chase. Χαρακτηριστικό είναι ότι παρόμοιες έρευνες θα ακολουθήσουν και στις εταιρίες του τηλεπικοινωνιακού κλάδου που απασχόλησαν την αγορά με λογιστικά σκάνδαλα, όπως η WorldCom αλλά και πρόσφατα η Qwest Communications.

Φωτεινή εξαίρεση αποτελεί η μετοχή της εταιρίας οπτικών ινών JDS Uniphase, ύστερα από την αναβάθμισή της από την Morgan Stanley. Αντίθετα, τόσο η Moody’s όσο και η Standard & Poors υποβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα της Corning, επίσης εταιρίας οπτικών ινών

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v