Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εναλλαγές προσήμων της Wall με το βλέμμα στη Fed

Οι καλές εταιρικές ανακοινώσεις Q4 και deals "μάχονται" με τις επιπτώσεις της βαρυχειμωνιάς στα οικονομικά στοιχεία και προκαλούν εναλλαγές προσήμων. Στο επίκεντρο τα πρακτικά της Fed. Στα $102 το πετρέλαιο, εκτίναξη 8% στο φυσικό αέριο.

Οι επιπτώσεις της βαρυχειμωνιάς εκδηλώθηκαν στα σημερινά στατιστικά των ΗΠΑ και άσκησαν πιέσεις στο άνοιγμα των συναλλαγών στο χρηματιστήριο της Wall Street.

Σύντομα ωστόσο οι περισσότεροι δεικτες στράφηκαν σε θετικά επίπεδα, αντλώντας στήριξη από τις σημαντικές εξελίξεις στο μέτωπο των επιχειρηματικών deals καθώς και ευνοϊκές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων τριμήνου. 

Ωστόσο ούτε αυτή η ανοδική τάση διατηρήθηκε και οι εναλλαγές προσήμων χαρακτηρίζουν την συνεδρίαση. 

Επιπλέον στη δημοσιότητα δόθηκαν τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed όπου μεταξύ άλλων κάποια  στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας εκφράστηκαν υπέρ μιας αύξησης των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων στο κοντινό μέλλον. 

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,53% στις 16.213 μονάδες, ο S&P κινείται 0,28% υψηλότερα στις 1.846 μονάδες, ενώ ο Nasdaq πιέζεται μετά την χθεσινή του υπερ-απόδοση και κινείται 0,02% χαμηλότερα στις 4.273 μονάδες. 

Ο δείκτης S&P έφτασε ως τις 1.846 περίπου μονάδες, απέχοντας ελάχιστα από το πλήρες σβήσιμο των ζημιών του μέχρι στιγμής στο έτος, καθώς και από το ιστορικό ρεκόρ κλεισίματος των 1.848 μονάδων.

Χθες οι βασικοί δείκτες της Wall Street έκλεισαν με μικτά πρόσημα. Ο Dow Jones Industrial Average επιβαρύνθηκε από τα απογοητευτικά αποτελέσματα της Coca-Cola Co. αλλά ο Nasdaq κατέγραψε την όγδοη ανοδική του συνεδρίαση.

Βαρυχειμωνιά στα στατιστικά μεγέθη

Οι στατιστικές ανακοινώσεις της σημερινής συνεδρίασης κατέδειξαν τις επιπτώσεις που έχει  στην οικονομία η βαριά κακοκαιρία η οποία πλήττει τις Ηνωμένες Πολιτείες, φέτος τον χειμώνα.

Οι ανεγέρσεις νέων κατοικιών διολίσθησαν 16% τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ στις 880.000 νέες οικοδομές από 999.000 τον προηγούμενο μήνα. Παράλληλα οι εκδόσεις οικοδομικών αδειών μειώθηκαν 5,4% στις 937.000 (στο 12μηνο).

Σύμφωνα με ξεχωριστά στοιχεία, ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε 0,2% τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και 1,2% στο 12μηνο.

Το επίκεντρο του ενδιαφέροντος συγκεντρώνει και η δημοσίευση των πρακτικών της συνεδρίασης Ιανουαρίου της Fed, από τα οποία οι επενδυτές «ανιχνεύουν» το σκεπτικό της μείωσης του προγράμματος παροχής ρευστότητας.

Εταιρικές ανακοινώσεις

Από το επιχειρηματικό πεδίο, η Herbalife ενισχύεται 1,5% μετά την ανακοίνωση κερδών τριμήνου στα 1,28 δολ. ανά μετοχή.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα της πρωτοποριακής Tesla Motors Inc., ενώ η Safeway αναμένεται να καταθέσει κέρδη 47 σεντς ανά μετοχή.

Η Carlyle Group ενισχύεται ασιθητά μετά την ανακοίνωση των μεγεθών κερδοφορίας Q4.

Οι διεθνείς αγορές

Στις υπόλοιπες αγορές, οι πιέσεις επιστρέφουν στα αναδυόμενα νομίσματα, στον απόηχο της κλιμάκωσης των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων σε Ουκρανία και Ταϊλάνδη.

Οι ευρωαγορές υποχωρούν για πρώτη φορά σε τέσσερις συνεδριάσεις. Σημαντική πτώση καταγράφει η στερλίνα, μετά την αιφνίδια άνοδο της ανεργίας στην Βρετανία, που μειώνει τις πιέσεις για αυξήσεις επιτοκίων.

Τα ασιατικά χρηματιστήρια έκλεισαν με μικτή εικόνα και τα περισσότερα μέταλλα κινούνται χαμηλότερα.

Η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται και η τιμή του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης εκτινάσσεται κοντά σε υψηλό 4ετίας, καθώς νέο κύμα κακοκαιρίας απειλεί αμερικανικές πολιτείες.

Το συμβόλαιο του πετρελαίου κερδίζει 0,19% στα 102,62 δολάρια ανά βαρέλι.

Το συμβόλαιο Μαρτίου του φυσικού αερίου εκτινάσσεται 8% στα 6,03 δολ. ανά εκατ. θερμικές μονάδες στο New York Mercantile Exchange.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v