Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συμφώνησαν σε «ανακωχή» στην Ουκρανία

Αιματηρή νύχτα στο Κίεβο με 26 νεκρούς. Κυρώσεις με διαδικασία κατεπείγοντος προαναγγέλλει ο Μπαρόζο. Έκτακτη σύνοδος των ΥΠΕΞ της Ευρώπης την Πέμπτη. Νέα κόντρα με Μόσχα που καταγγέλλει «απόπειρα πραξικοπήματος» από ακραία στοιχεία.

Συμφώνησαν σε «ανακωχή» στην Ουκρανία

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του προέδρου Γιανούκοβιτς, η κυβέρνηση της Ουκρανίας και η αντιπολίτευση συμφώνησαν σε «ανακωχή». 

Είχε προηγηθεί χθες μία πολύ βίαιη νύχτα, με τον τραγικό απολογισμό να ανέρχεται στους 26 νεκρούς και 800 τραυματίες, το Κίεβο θυμίζει εμπόλεμη ζώνη. Οι διαδηλωτές φέρονται να απάντησαν με πραγματικά πυρά στις δυνάμεις ασφαλείας, ενώ ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς επέμεινε στη σκληρή στάση και προειδοποιώντας την αντιπολίτευση πως "εάν δεν αποστασιοποιηθεί από τους ακραίους θα μιλήσει διαφορετικά". 

Η χθεσινές συγκρούσεις

Οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και κυβερνητικών δυνάμεων κράτησαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Το κτίριο που χρησιμοποιούσαν οι διαδηλωτές ως αρχηγείο παραδόθηκε στις φλόγες.

Το υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι 26 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις συγκρούσεις μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών και αστυνομικών, ενώ 241 νοσηλεύονται, ανάμεσά τους 79 αστυνομικοί και 5 δημοσιογράφοι. Επίσης, χθες τη νύχτα, άγνωστοι μασκοφόροι πυροβόλησαν και σκότωσαν δημοσιογράφο της καθημερινής εφημερίδας Vesti, όπως ανακοινώθηκε στην ιστοσελίδα της. Η κυβέρνηση αναφέρει πως 7 από τους νεκρούς είναι αστυνομικοί. Τα ξένα πρακτορεία μεταδίδουν εικόνες με ελεύθερους σκοπευτές στις οροφές των κτιρίων και διαδηλωτές που απαντούν με πιστόλια και βόμβες μολότοφ. 

"Πραξικόπημα" καταγγέλλει ο πρωθυπουργός

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, σε διάγγελμά του προς το έθνος τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, κατηγόρησε ανοικτά τους ηγέτες της αντιπολίτευσης για "αντισυνταγματική απόπειρα κατάληψης της εξουσίας". "Απέκλεισαν το Κοινοβούλιο και απαίτησαν όλη την εξουσία για την αντιπολίτευση, και αμέσως", τόνισε.

"Χωρίς εντολή από τον λαό, οι αυτοαποκαλούμενοι πολιτικοί άνδρες επιχείρησαν να καταλάβουν την εξουσία παραβιάζοντας το Σύνταγμα με βιαιότητες και δολοφονίες", τόνισε αναφερόμενος στις χθεσινές αιματηρές συγκρούσεις στο Κίεβο. Ο Ουκρανός πρόεδρος απείλησε με διώξεις τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, οι οποίοι "ξεπέρασαν τα όρια με τις βίαιες απόπειρες κατάληψης της εξουσίας".

Πάντως σημείωσε ότι "ακόμη δεν είναι πολύ αργά για τον τερματισμό της σύγκρουσης", ενώ προέτρεψε τους ηγέτες της αντιπολίτευσης να αποστασιοποιηθούν από τους ακραίους ριζοσπάστες, όπως αναφέρεται στη δήλωσή του, έτσι ώστε να μπορέσει να συνομιλήσει διαφορετικά μαζί τους.

"Αντιτρομοκρατική επιχείρηση" ξεκινά η Υπηρεσία Ασφαλείας 

Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι έχει ξεκινήσει μια "αντιτρομοκρατική" επιχείρηση σε όλη τη χώρα με στόχο ριζοσπαστικές οργανώσεις τις οποίες θεωρεί υπεύθυνες για την επανάληψη των βίαιων επεισοδίων που είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 26 άνθρωποι στο Κίεβο.

"Οι εξτρεμιστικές και ριζοσπαστικές ομάδες απειλούν με τις ενέργειές τους τη ζωή εκατομμυρίων Ουκρανών", ανέφερε στην ανακοίνωσή της η υπηρεσία αυτή. "Στο πλαίσιο αυτό, η υπηρεσία ασφαλείας και το κέντρο καταπολέμησης της τρομοκρατίας της Ουκρανίας αποφάσισαν σήμερα να πραγματοποιήσουν μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση στο ουκρανικό έδαφος", προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, περισσότερα από 1.500 πυροβόλα όπλα και 100.000 πυρομαχικά "έχουν πέσει στα χέρια εγκληματιών" από την Τρίτη και η Ουκρανία βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με "συγκεκριμένες τρομοκρατικές ενέργειες". 

Αντικατάσταση του αρχηγού των ένοπλων δυνάμεων

Ο κ. Γιανουκόβιτς αντικατέστησε την Τετάρτη τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, αμέσως μόλις αυτός διέταξε την «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση που παραχωρεί ευρείες εξουσίες στους στρατιωτικούς.

Ο πρόεδρος διόρισε τον Γιούρι Ιλίιν στην θέση του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων, παύοντας τον Βολοντίμιρ Ζαμάνα, σύμφωνα με το κείμενο του διατάγματος που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της προεδρίας, στο οποίο δεν δίνεται καμία εξήγηση για αυτόν τον διορισμό.

Ομπάμα: Θα υπάρξουν συνέπειες αν συνεχιστεί η βία

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε σήμερα ότι θα υπάρξουν συνέπειες εάν συνεχιστεί η βία στην Ουκρανία και τόνισε πως οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δεν πρέπει να επέμβουν σε μια κατάσταση που χρειάζεται να διευθετηθεί από πολιτικούς.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους πριν από τη συνάντησή του με τον Μεξικανό ομόλογό του Ενρίκε Πένια Νιέτο ο Ομπάμα επισήμανε πως καταδικάζει με τον πιο σθεναρό τρόπο τη βία στο Κίεβο και πρόσθεσε ότι πιστεύει πως μια ειρηνική διευθέτηση της κρίσης είναι ακόμη εφικτή.

Αντιδρούν οι Βρυξέλλες

Από τις Βρυξέλλες, ο επίτροπος για τη διεύρυνση Στέφαν Φίλε είπε ότι οι ουκρανικές αρχές τον διαβεβαίωσαν πως οι δυνάμεις ασφαλείας θα κάνουν το παν για να αποφύγουν τη χρήση όπλων εναντίον διαδηλωτών. Μιλώντας σε μια εκδήλωση στις Βρυξέλλες ο Φίλε είπε πως "συγκλονίστηκε" από τις εικόνες που είδε από το Κίεβο. "Μόλις μίλησα στο τηλέφωνο με τον πρωθυπουργό, στον οποίο είπα ότι η εικόνα των Μπερκούτ με τα καλάσνικοφ προκαλεί μεγάλη ανησυχία και με διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος και οι αρχές θα κάνουν τα πάντα για να μη χρησιμοποιηθούν αυτά τα όπλα. Για χάρη των Ουκρανών και για το μέλλον αυτής της χώρας, προσεύχομαι να είναι έτσι", κατέληξε.

Καταδικάζει η διεθνής κοινότητα

Από τη Μόσχα έως την Ουάσιγκτον, τις Βρυξέλλες, το Παρίσι και τη Βαρσοβία, οι επικεφαλής της διπλωματίας καταδίκασαν τα βίαια επεισόδια στο Κίεβο, ενώ φαίνεται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ρωσία οδηγούνται σε νέα διαμάχη. Ο πρόεδρος της Κομισιόν διαμηνύει πως οι Βρυξέλλες  προχωρούν ταχύτατα στην επιβολή κυρώσεων, ενώ αντίθετα το Κρεμλίνο δηλώνει ξεκάθαρα πως στηρίζει την κυβέρνηση Γιανουκόβιτς.

"Έχουμε καταστήσει σαφές ότι η Ε.Ε. θα απαντήσει σε οποιαδήποτε επιδείνωση. Κατά συνέπεια εκτιμούμε ότι μπορούν να συμφωνηθούν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στοχευμένα μέτρα εναντίον εκείνων που ευθύνονται για τη βία" δήλωσε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε ανακοίνωσή του και συμπλήρωσε: "Καλούμε όλες τις πλευρές να τερματίσουν αμέσως τη βία και να προχωρήσουν σε έναν ουσιαστικό διάλογο". Λίγο αργότερα, ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε πως θα υπάρξει έκτακτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. την Πέμπτη για την Ουκρανία.

Το Κρεμλίνο από την πλευρά του αποκαλύπτει ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Η Μόσχα συνεχίζει να παρέχει τη στήριξή της στον Ουκρανό πρόεδρο καθώς η ανακοίνωση του Κρεμλίνου κάνει λόγο για "απόπειρα πραξικοπήματος" από ακραία στοιχεία". "Η ρωσική πλευρά ζητά από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης να σταματήσουν την αιματοχυσία και να προχωρήσουν αμέσως σε διάλογο με τις νόμιμες αρχές χωρίς απειλές και τελεσίγραφα" αναφέρει και η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας. 

Πιο συγκρατημένη η στάση της Ουάσιγκτον. Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας κάλεσε τον πρόεδρο της Ουκρανίας να αποσύρει τις δυνάμεις του από τους δρόμους του Κιέβου και να επιδείξει αυτοσυγκράτηση. "Η κυβέρνηση, κυρίως, έχει την ευθύνη να ηρεμήσει την κατάσταση", είπε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του και υπενθυμίζοντας "τον επείγοντα χαρακτήρα του άμεσου διαλόγου" με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης.

Στη Νέα Υόρκη, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν κάλεσε την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση στο Κίεβο να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, "να επαναλάβουν τον ουσιαστικό διάλογο για να αποφευχθεί η περαιτέρω βία". Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, που τις τελευταίες εβδομάδες είχε κάνει πολλά ταξίδια στο Κίεβο, είπε ότι ανησυχεί πολύ για την κλιμάκωση της βίας, και κάλεσε τους πολιτικούς ηγέτες "να αναλάβουν κοινές πρωτοβουλίες για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για βιώσιμη λύση της πολιτικής κρίσης".

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ προτείνει και πάλι βοήθεια της Βαρσοβίας για έξοδο από την κρίση, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ουκρανία απειλείται με "εμφύλιο πόλεμο σε μικρή ή μεγάλη κλίμακα", με συνέπειες για την ασφάλεια και τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής.

Κυρώσεις ζητούν Μέρκελ και Ολάντ

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ «καταδίκασαν» σήμερα τις «απαράδεκτες, αχαρακτήριστες πράξεις» στην Ουκρανία, διαβεβαιώνοντας ότι οι υπεύθυνοι θα «τιμωρηθούν» στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν στο Παρίσι.

«Στην Ουκρανία σημειώθηκαν αχαρακτήριστες, απαράδεκτες, ανυπόφορες πράξεις. Βία, βαρβαρότητα, καταστολή. . . η καγκελάριος και εγώ, μαζί με τις κυβερνήσεις μας, καταδικάζουμε όλες αυτές τις πράξεις και την καταστολή που προέρχεται από το καθεστώς», δήλωσε ο Ολάντ.

«Βρισκόμαστε στο πλευρό των ανδρών και των γυναικών που υποφέρουν» στο Κίεβο, διαβεβαίωσε η Μέρκελ.
«Όσοι διέπραξαν αυτές τις πράξεις και ετοιμάζονται να διαπράξουν άλλες πρέπει να γνωρίζουν ότι θα τιμωρηθούν», προειδοποίησε ο Ολάντ.

Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι «το θέμα των κυρώσεων, το επίπεδό τους και ο στόχος τους» θα αναφερθούν στην αυριανή έκτακτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Η Μέρκελ από την πλευρά της επεσήμανε ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να έχουν στόχο «όσους είναι υπεύθυνοί για τη βία», ενώ υπογράμμισε ότι η άμεση απειλή κυρώσεων εναντίον της κυβέρνησης του Ουκρανού πρωθυπουργού Βίκτορ Γιανουκόβιτς έχει στόχο να δείξει στο Κίεβο ότι η ΕΕ είναι σοβαρή όσον αφορά την ανάγκη οι δύο πλευρές να επιστρέψουν στο τραπέζι του διαλόγου. «Όταν οι υπουργοί Εξωτερικών (της ΕΕ) συναντηθούν αύριο στις Βρυξέλλες θα πρέπει να συζητήσουν για συγκεκριμένες κυρώσεις που θα πρέπει να επιβληθούν, ώστε να δείξουμε ότι είμαστε σοβαροί πως η πολιτική διαδικασία θα πρέπει να ξεκινήσει εκ νέου», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.«Όμως μόνο οι κυρώσεις δεν είναι αρκετές», πρόσθεσε η ίδια, σημειώνοντας ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει διάλογος τόσο με την αντιπολίτευση όσο και με την κυβέρνηση Γιανουκόβιτς ώστε να επιστρέψει η ειρήνη στην Ουκρανία.

Βενιζέλος: Η βία δεν αποτελεί λύση

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, προέβη στην ακόλουθη δήλωση σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία: "H διεθνής κοινότητα είναι συγκλονισμένη από την ανεξέλεγκτη κλιμάκωση της βίας στο κέντρο του Κιέβου, τις τελευταίες ώρες. Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας και δηλώνουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η βία δεν αποτελεί λύση, αλλά μόνο επιτείνει το αδιέξοδο.

Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να απέχουν από τη χρήση βίας και να επιστρέψουν στο τραπέζι του διαλόγου. Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες, ο ουκρανικός λαός οφείλει να αναλογιστεί ότι η επίτευξη μίας συμβιβαστικής λύσης αποτελεί μονόδρομο και ότι είναι πολύ περισσότερα αυτά που τον ενώνουν από αυτά που τον χωρίζουν».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v