Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall: Προβληματισμός για τα... θετικά macro

Τα απογοητευτικά στοιχεία που ανακοίνωσαν Wal-Mart και Cisco Systems επιβάρυναν το κλίμα στην Wall, παρά τα θετικά στοιχεία για ανεργία-πληθωρισμό. Πτώση μεγαλύτερη των 200 μονάδων για τον Dow Jones. Ράλι χρυσού στα 1.363 δολάρια.

Την μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση από τις 20 Ιουνίου κατέγραψαν οι δείκτες της Wall, με τον Dow Jones να υποχωρεί κατά περισσότερο από 200 μονάδες, ενώ πτώση μεγαλύτερη του 1% σημείωσαν οι δείκτες S&P 500 και Nasdaq, μετά τα απογοητευτικά στοιχεία από Wal-Mart και Cisco Systems, που πίεσαν τους κλάδους τεχνολογίας και καταναλωτικών αγαθών.

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με πτώση 1,47% στις 15.112,20 μονάδες, ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε κατά 1,36% στις 1.662,44 μονάδες, ενώ με απώλειες 1,72% έκλεισε ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq στις 3.606,12 μονάδες. 

Τα χρηματιστήρια της Ευρώπης και της Ασίας έκλεισαν και αυτά στο «κόκκινο», όμως αντιθέτως οι τιμές του χρυσού έκαναν ράλι, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν στο κίτρινο μέταλλο ως ασφαλέστερο «στοίχημα» σε μια περίοδο αβεβαιότητας.

Νωρίτερα, η αμερικανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει πως ο αριθμός των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας μειώθηκε περισσότερο απ' όσο αναμένονταν, στις 320.000 αιτήσεις, καταγράφοντας μείωση κατά 15.000 σε σχέση με τα αναθεωρημένα στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας.

Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε πως ο Δείκτης Τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,2%, ποσοστό που ευθυγραμμίστηκε με τις εκτιμήσεις.

Οι επενδυτές από την πλευρά τους, συνεχίζουν να αναζητούν ενδείξεις ως προς το πότε θα αρχίσει να περιορίζει την νομισματική της πολιτική η Fed, και δείχνουν νευρικότητα μη γνωρίζοντας εάν ο περιορισμός αυτός μπορεί να ξεκινήσει ακόμα και τον επόμενο μήνα. Τα θετικά στοιχεία που ανακοινώνονται πάντως, συνηγορούν στο ότι η Fed μάλλον θα αρχίσει να περιορίζει την νομισματική της πολιτική νωρίτερα, παρά αργότερα.

Σημειώνεται πως η απόδοση του 10ετούς treasury εκτινάχθηκε σε υψηλό διετίας, άλλη μια ένδειξη πως οι επενδυτές αναμένουν επίσπευση των κινήσεων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ.

Από το «μέτωπο» των επιχειρήσεων, οι μετοχές της JC Penney αυξήθηκαν μετά την αποκάλυψη από τον George Soros του μεγέθους του μεριδίου που κατέχει στον προβληματικό όμιλο λιανικών πωλήσεων, ενώ κέρδη κατέγραψαν και οι μετοχές της Kohl μετά την ανακοίνωση σημαντικά αυξημένου κύκλου εργασιών παρά την πτώση στα κέρδη της.

Αντιθέτως, χαμηλότερα κινήθηκαν οι μετοχές της Gannett μετά το «ξεφόρτωμα» μετοχών της εταιρείας ΜΜΕ από την Berkshire Hathaway του δισεκατομμυριούχου Warren Buffet, ενώ πτώση έως και 6% κατέγραψαν οι μετοχές της Smith & Wesson μετά την υποβάθμισή της σε "hold"από "buy"από την KeyBac Capital Markets.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 4,21 δολ. με άνοδο 0,12% ενώ το δικαίωμα της Coca Cola HBC υποχωρούσε κατά 2,95%στα 27,98 δολ.

Υψηλότερα κατά 0,36% η τιμή του light crude στα 107,21 δολάρια το βαρέλι, και κατά 0,82% του Brent στα 111,10 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του χρυσού διαμορφώθηκε στα 1.363 δολάρια η ουγκιά. Στο 1,3355 η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v