Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαρίδι η Fed στη Wall Street

Πτώση στη Wall με το ενδιαφέρον των επενδυτών να επικεντρώνεται στο χρόνο έναρξης περιορισμού του QE από τη Fed. Παρέμεινε σε ανοδική τροχιά η μετοχή της Apple. Αισθητά μειωμένος ο όγκος συναλλαγών.

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκε σήμερα η Wall Street με τους επενδυτές να αφήνουν σε δεύτερη μοίρα τα καλά εγχώρια και ευρωπαϊκά στατιστικά και να δίνουν προτεραιότητα στις επικείμενες αποφάσεις της Fed για το QE.

Αναλυτικά, αμετάβλητος παρέμεινε τον Ιούλιο ο δείκτης τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ καθώς μειώθηκαν οι τιμές ενέργειας ενώ αυξήθηκαν οι τιμές αγαθών και φαρμάκων. Σημειώνεται ότι στο 12μηνο οι τιμές χονδρικής αυξήθηκαν 2,1%.

Αντίστοιχα, τα καταναλωτικά χρέη των Αμερικανών μειώθηκαν 0,7% ή 78 δισ. δολάρια κατά το β΄ τρίμηνο και διαμορφώθηκαν στα 11,15 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας Νέας Υόρκης. Σε αυτά τα επίπεδα, το καταναλωτικό χρέος είναι 12% χαμηλότερο από όσο ήταν στο ζενίθ του, κατά το γ΄ τρίμηνο του 2008.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές η σημερινή πτώση στη Wall οφείλεται στην ανησυχία των επενδυτών αναφορικά με τον αντίκτυπο που θα προκαλέσει στην εγχώρια οικονομία μια ενδεχόμενη μείωση στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων από τη Fed, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο.

Στην Ευρώπη, τα στοιχεία για το ευρωπαϊκό ΑΕΠ, αν και έδειξαν ότι η ευρωζώνη εξήλθε επιτέλους από την μακροχρόνια ύφεση, δεν είχαν ιδιαίτερη επίδραση στις χρηματιστηριακές συναλλαγές.

Στο εταιρικό μέτωπο η μετοχή των πολυκαταστημάτων Macy's υποχώρησε 4,4% καθώς η διοίκηση υποβάθμισε τις προβλέψεις κερδοφορίας για το 2013 μετά το αδύναμο σε πωλήσεις β' τρίμηνο του ομίλου.

Αντίστοιχα βουτιά 22% σημείωσε ο τίτλος της Cree Inc. καθώς απογοήτευσαν τους επενδυτές τα αποτελέσματα β' τριμήνου.

Στον αντίποδα, παρέμεινε σε ανοδική πορεία και σήμερα η μετοχή της Apple, σημειώνοντας άνοδο 1,8%, στον απόηχο της απόκτησης μεγάλου μεριδίου στον όμιλο από τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή Carl Icahn, ο οποίος χαρακτήρισε τον τίτλο υποτιμημένο. Σημειώνεται ότι ενδοσυνεδριακά η μετοχή της Apple έπιασε τα 500 δολ. για πρώτη φορά από τις 23 Ιανουαρίου.

Από πλευράς δεικτών στη Wall, ο Dow Jones υποχώρησε 0,74% στις 15.337,35 μονάδες, ο S&P κινήθηκε πτωτικά 0,52% στις 1.685,35 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 0,41% στις 3.669,27 μονάδες.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 4,20 δολ. με άνοδο 7,1% και αντίστοιχα το δικαίωμα της Coca Cola HBC ενισχυόταν 0,4% στα 28,82 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος, σε ανοδική τροχιά παρέμεινε και σήμερα το δολάριο έναντι του ευρώ με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,3256 ενώ σε σχέση με το γεν υποχώρησε οριακά στα 98,11 γεν.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε οριακά κατά μία μονάδα βάσης στο 2,71% ενώ σημειώνεται ότι την Τρίτη η απόδοση του 10ετούς είχε ενισχυθεί κατά 10 μονάδες βάσης, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από την 1η Αυγούστου.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε τελικά οριακά 0,1% στα 106,41δολ. και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε ανοδικά 1% στα 1.334 δολ./oz.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v