Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιαπωνία και τεχνολογία δίχασαν τη Wall Street

Το απογοητευτικό ιαπωνικό ΑΕΠ οδήγησε σε οριακές απώλειες τους δείκτες Dow Jones και S&P. Κέρδη για Nasdaq. Άλμα 10,4% για τη μετοχή της Blackberry. Στο επίκεντρο η Fed. Περιορισμένος ο όγκος συναλλαγών. Ενισχύθηκε το δολάριο έναντι του ευρώ και του γεν.

H μικρότερη της αναμενόμενης ανάπτυξη του ιαπωνικού ΑΕΠ αλλά και οι ανησυχίες για τον χρόνο ανάκλησης των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης από τη Fed, προβλημάτισαν τους επενδυτές στη Wall Street.

Αναλυτικά ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ στην Ιαπωνία κινήθηκε στο 2,6% το δεύτερο τρίμηνο έναντι πρόβλεψης για ανάπτυξη 3,6%.

Όπως ανέφερε ο αναλυτής της Bank of Tokyo-Mitsubishi UFG, Takahiro Sekido, "το ΑΕΠ διαμορφώθηκε χαμηλότερα των προσδοκιών καθώς οι επενδυτικές κινήσεις των επιχειρήσεων εμφανίζονται μειωμένες.»

Επιπλέον οι επενδυτές αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα στοιχεία λιανικών πωλήσεων που θα ανακοινωθούν την Τρίτη καθώς, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, σε περίπτωση που οι πωλήσεις διαμορφωθούν πάνω από τις προβλέψεις, τότε ενδέχεται η Fed να προχωρήσει σε περιορισμό του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων ακόμα και μέσα στον Σεπτέμβριο.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο δείκτης S&P υποχώρησε 1,1%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων επτά εβδομάδων.

Στο εταιρικό μέτωπο η μετοχή της Blackberry ενισχύθηκε 10,4% καθώς ανακοίνωσε ότι μελετά εναλλακτικές στρατηγικές για το μέλλον του ομίλου στις οποίες περιλαμβάνονται πιθανές κοινοπραξίες, στρατηγικές συνεργασίες ή συμμαχίες, πώληση της εταιρίας ή άλλου είδους μεταβιβάσεις.

Άνοδος 3% και για τη μετοχή της Apple μετά την γνωστοποίηση του ομίλου ότι το νέο iPad θα βγει στις αγορές στις 10 Σεπτεμβρίου.

Στον αντίποδα η μετοχή της JP Morgan υποχώρησε για έβδομη διαδοχική συνεδρίαση καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα αναμένεται να ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας χρηματικό πρόστιμο για την τράπεζα μετά από καταγγελίες ότι υπάλληλοι του ομίλου προσπάθησαν να συγκαλύψουν τις περυσινές ζημιές της τράπεζας.

Από πλευράς δεικτών στη Wall, ο Dow Jones υποχώρησε 0,03% στις 15.420,68 μονάδες, ο S&P κινήθηκε πτωτικά 0,11% στις 1.689,49 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε υψηλότερα 0,27% στις 3.669,95 μονάδες.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 4,50 δολ. με άνοδο 7,7% ενώ το δικαίωμα της Coca Cola HBC υποχωρούσε 3,2% στα 28,65 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε τόσο έναντι του ευρώ στο $1,3281 όσο και σε σχέση με το ιαπωνικό νόμισμα στα 96,80 γεν.

Στην αγορά ομολόγων, για τέταρτη διαδοχική ημέρα ενισχύθηκε η τιμή του αμερικανικού 10ετούς χρεογράφου με την απόδοση να υποχωρεί κατά μία μονάδα βάσης στο 2,57%.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε οριακά 0,1% στις 106,05 δολ. και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε ανοδικά 1,7% στα 1.334 δολ./oz.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v