Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Fed "φρενάρει" τη Wall Street

Δεύτερη μέρα απωλειών για την αμερικανική αγορά μετά τα αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά, καθώς οι αξιωματούχοι της Fed προσδιορίζουν τα χρονοδιαγράμματα επιβράδυνσης στα προγράμματα ρευστότητας. Κάτω από τα 1.300 υποχώρησε ο χρυσός, πτώση για πετρέλαιο.

Οι αναφορές των αξιωματούχων της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας περί επιβράδυνσης των προγραμμάτων ρευστότητας ήδη από το Σεπτέμβριο θορύβησαν τους επενδυτές, οδηγώντας την αμερικανική αγορά σε πτώση για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, μετά τα αλλεπάλληλα ιστορικά ρεκόρ. 

Ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,62% στις 15.514 μονάδες, με τον τεχνολογικό Nasdaq να κλείνει 0,73% χαμηλότερα, στις 3.665 μονάδες. Έχασε τις 1.700 μονάδες ο S&P 500, που με πτώση 0,59% έκλεισε στις 1.697 μονάδες. 

Τον προβληματισμό των επενδυτών πυροδότησε το μέλος της Fed, Τσαρλς Έβανς, ο οποίος σε δηλώσεις του σημείωσε: "Πιθανότατα θα μειώσουμε την ροή αγοράς στοιχείων ενεργητικού αργότερα το 2013, δεν μπορώ να σας πω ποιο ακριβώς μήνα θα γίνει", χωρίς να αποκλείει μια κίνηση από τον επόμενο μήνα. Πρόκειται για τον δεύτερο κεντρικό τραπεζίτη, μετά τον Ντένις Λόκχαρτ, που αναφέρεται στο Σεπτέμβριο ως πιθανό χρονικό σημείο για μείωση των προγραμμάτων αγοράς ομολόγων από τη Fed. 

Ο κ. Έβανς ανέφερε επίσης ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα διατηρήσει τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από το 6,5%, κάτι που ο ίδιος προβλέπει να συμβεί στα μέσα του 2015.

Στο στατιστικό μέτωπο, κυριάρχησε μια ακόμη ευχάριστη έκπληξη, καθώς ανακοινώθηκε ότι το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε θεαματικά κατά 22% τον Ιούνιο στα 34,2 δισ. δολάρια. Πρόκειται για το μικρότερο έλλειμμα από το φθινόπωρο του 2009 και αναμένεται να συμβάλει θετικά στην ανάπτυξη της οικονομικής παραγωγής των ΗΠΑ.

Στην αγορά, "βαρίδι" για τους δείκτες αποτέλεσε η πτώση έως 3% για τον τίτλο της IBM, μετά την υποβάθμιση από την Credit Suisse.  

Μεγάλη κινητικότητα εμφάνισε η μετοχή της Washington Post Co. (+4,3%) μετά την αιφνιδιαστική εξαγορά του βαρύτιμου τίτλου από τον ιδρυτή της Amazon.com, τον Jeff Bezos.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, η Archer Daniels Midland, η American Eagle Outfitters και η Molson Coors Brewing περιλαμβάνονται στις επιχειρήσεις που ανακοινώνουν αποτελέσματα τριμήνου.

Ο τίτλος της ιαπωνικής Sony υποχώρησε και στην Νέα Υόρκη μετά την επιστολή προς τον Daniel Loeb της Third Point, όπου απορρίπτεται η πρόταση του μεγαλοεπενδυτή για διαμελισμό της επιχείρησης.

Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού συνέχισε και σήμερα χαμηλότερα, υποχωρώντας κάτω από τα 1.300 δολάρια την ουγκιά, στα 1.284 δολάρια, ενώ πτώση 1% στα 105,4 δολάρια το βαρέλι κατέγραψαν και οι τιμές του πετρελαίου.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v