Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall: Πτώση λόγω ανεργίας-πληθωρισμού

Στο "κόκκινο" οι δείκτες της Wall Street παρά τα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την ανεργία. Οι επενδυτές φοβούνται ότι η Fed θα προχωρήσει φέτος σε περιορισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Πιέσεις και από τα εταιρικά αποτελέσματα.

Την μεγαλύτερη πτώση από τα τέλη Ιουνίου καταγράφουν οι αμερικανικές μετοχές, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι η Fed θα ξεκινήσει σύντομα να περιορίζει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσής της, την ώρα που τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται δείχνουν πως οι καταναλωτικές δαπάνες παραμένουν περιορισμένες.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 1,13% στις 15.165 μονάδες, κατά 1,16% ο δείκτης S&P 500 στις 1.665 μονάδες , ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq καταγράφει απώλειες 1,29% χαμηλότερα στις 3.621 μονάδες.

Οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας υποχώρησαν σε χαμηλό έξι ετών την περασμένη εβδομάδα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,2% τον Ιούλιο, ενώ θετικά ήταν και τα στοιχεία για την κατασκευή νέων κατοικιών. Όλα αυτά όμως μπορεί να οδηγήσουν την Fed στο να μειώσει νωρίτερα το μηνιαίο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα της Fed έχει δώσει ώθηση στις μετοχές και έχει διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα τα επιτόκια. Οι συμμετέχοντες στην αγορά τελευταία επικεντρώνουν την προσοχή τους στο πότε –και στο πόσο- η Fed θα μειώσει το πρόγραμμα.

Στον αντίποδα των θετικών οικονομικών στοιχείων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, η Wall-Mart προχώρησε σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για τον κύκλο εργασιών και τα κέρδη για το τρέχον έτος, με αποτέλεσμα οι μετοχές της να υποχωρούν κατά 2,1% στα 74,79 δολάρια.

Σημαντικές πιέσεις δέχονται και οι μετοχές του τομέα της τεχνολογίας, μετά την ανακοίνωση ισχνών οικονομικών αποτελεσμάτων από την Cisco Systems και την γνωστοποίηση από την εταιρεία ότι θα προχωρήσει σε περικοπή 4.000 θέσεων εργασίας. Οι μετοχές της Cisco υποχωρούν κατά 7% στα 24,72 δολάρια.

Εν τω μεταξύ, οι αποδόσεις των αμερικανικών treasuries αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυο ετών, ενώ το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ και του γεν.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v