Wall: Γλίτωσε τα χειρότερα στο παρά πέντε

Με ράλι της τελευταίας στιγμής κατάφεραν να αποφύγουν οι αμερικανικές αγορές το χαρακτηρισμό της σημερινής συνεδρίασης ως ”αιματοβαμμένης”. Το ψυχολογικό πλήγμα από την ”απόλυτη ισοτιμία” αλλά και η σύσταση της Merrill Lynch για αθρόα πώληση τεχνολογικών μετοχών δημιούργησαν κλίμα ”ανεξέλεγκτης πτώσης” στη Wall Street.

Σε τεχνικούς παράγοντες αποδίδεται από τους αναλυτές η ανοδική κίνηση της αμερικανικής αγοράς, στα τελευταία 60΄ πριν το κλείσιμο, καθώς τα πανταχόθεν αρνητικά νέα ”μάτωσαν” ενδοσυνεδριακά αρκετές φορές τους Dow και Nasdaq.

Κάθετη ήταν η πτώση για τις αμερικανικές αγορές μετά το μέσον της συνεδρίασης, καθώς η ”απόλυτη ισοτιμία” του δολαρίου με το ευρώ διεύρυνε τις ποσοστιαίες απώλειες του Dow μέχρι το 4,7%.

Αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα είχε εξάλλου η ομιλία του προέδρου Μπους ενώπιον αμερικανικού ακροατηρίου, όπου τόνισε τη ”δύναμη της αμερικανικής οικονομίας”, ενώ αρνητική ήταν η επίδραση και της σύστασης της Merrill Lynch για πώληση όλων των τεχνολογικών μετοχών- πλην της Dell- ”σε κάθε δυνατή ευκαιρία”.

Στο μακροοικονομικό επίπεδο, τα αποθέματα των αμερικανικών επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 0,2% το Μάιο, έναντι πτώσης 0,2% τον Απρίλιο, ενώ οι αναλυτές περίμεναν να μην υπάρξει μεταβολή.

Άλλωστε, το deal στον κλάδο των φαρμακευτικών εταιριών δεν έτυχε καλύτερης υποδοχής από το επενδυτικό κοινό, αφού όπως εκτιμούν αναλυτές το αντίτιμο που θα καταβάλλει η Pfizer για την αγορά της Pharmacia, είναι υψηλό.

Στις 8.639 μονάδες και το -0,52% διαμορφώθηκε ο Dow, ενώ,με θετικό πρόσημο, στις 1.382 μονάδες έκλεισε ο Nasdaq (+0,62%). Εξάλλου, απώλειες της τάξης του 0,38% εμφάνισε ο S&P 500, στο επίπεδο των 917 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v