Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Bernanke καθήλωσε τους αγοραστές στη Wall

Απώλειες άνω του 1% στη Wall κόντρα στις αισιόδοξες προβλέψεις της Fed. Έδωσε πιθανό χρονοδιάγραμμα σταδιακής μείωσης του QE o Bernanke. Πιέσεις σε πετρέλαιο και χρυσό. Σε υψηλό Μαρτίου 2012 η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς.

Στους ρυθμούς των προσδοκιών των αποφάσεων της Fed και της ομιλίας Bernanke κινήθηκε η Wall τουλάχιστον έως το μέσο της συνεδρίασης. Οι επενδυτές ανέμεναν ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα διατηρήσει αμετάβλητο το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων ενώ στην ομιλία Bernanke προέβλεπαν ότι θα γίνει σαφής αναφορά για τον πιθανό χρόνο μεταβολής της νομισματικής πολιτικής της Fed.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg που δημοσιεύτηκε πριν το πέρας της συνεδρίασης της Fed, η πλειοψηφία των αναλυτών εκτιμούσε ότι η Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε μείωση κατά 20 δισ. δολάρια του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων (σε μηνιαία βάση) από τα τέλη Οκτωβρίου όταν και αναμένεται ο πληθωρισμός να έχει ξεφύγει από τους στόχους της Fed.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής αναλυτής της Sarhan Capital, Adam Sarhan, «Όλες αυτές οι συζητήσεις περί περιορισμού της ποσοτικής χαλάρωσης από τη Fed είναι πρώιμες. Η αγορά το γνωρίζει και γι' αυτό και οι χρηματιστηριακοί δείκτες κινήθηκαν ανοδικά τις τελευταίες μέρες.»

Και ο αναλυτής της Adam Sarhan επιβεβαιώθηκε καθώς η Fed διατήρησε αμετάβλητο το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης προβλέποντας ωστόσο υποχώρηση των κινδύνων στην οικονομία- ένδειξη των προθέσεων των μελών της Κεντρικής Τράπεζας.

Επιπλέον η Fed αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις ανεργίας για το 2014 στο 6,5% και αντίστοιχα εκτίμησε ανάπτυξη πάνω από το 3%.

Αργότερα στη συνέντευξη τύπου που παρέθεσε ο πρόεδρος της Fed Ben Bernanke υποστήριξε ότι θα ξεκινήσει σταδιακός περιορισμός του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης εντός του 2013 και λήξης του, στα μέσα του 2014.

Οι προβλέψεις τις Fed και περισσότερο οι δηλώσεις Bernanke καθήλωσαν το αγοραστικό ενδιαφέρον στη Wall Street.

Στο εταιρικό μέτωπο η μετοχή της Sprint Nextel Corp. υποχώρησε 4,2% μετά την απόφαση της Dish Network Corp. να μην καταθέσει νέα προσφορά για την εξαγορά της.

Στον αντίποδα η μετοχή της Adobe Systems ενισχύθηκε 5,6% καθώς ο όμιλος ανακοίνωσε μεγαλύτερη της αναμενόμενης κερδοφορία στο β' τρίμηνο. Αντίστοιχα και ο τίτλος της FedEx κινήθηκε ανοδικά 1% καθώς η διοίκηση αναβάθμισε τις προβλέψεις κερδοφορίας κατά 13% για το 2013.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε τόσο έναντι του ευρώ όσο και του γεν. Σημειώνεται ότι πριν τη Fed το ευρώ διαπραγματευόταν σε υψηλό Φεβρουαρίου 2013 στο 1,3399 δολ. ενώ αργότερα υποχώρησε στο 1,3279 δολ.

Επιπλέον η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου ανήλθε κατά 13 μονάδες βάσης στο 2,32%, σε υψηλό Μαρτίου 2012.

Από πλευράς δεικτών στη Wall, ο Dow σημείωσε πτώση 1,34%, στις 15.112,57 μονάδες. Ο S&P χαμηλότερα 0,1,39%, κλείνοντας στις 1.628,92 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε με απώλειες 1,12% στις 3.443,20 μονάδες.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 5,16 δολ. με πτώση 2,45% και το δικαίωμα της Coca Cola HBC υποχωρούσε 0,5% στα 25,31 δολ.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε πτωτικά 0,7% στα 97,78 δολ. ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,6% στα 1.360 δολ./oz.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v