Alcoa και Merck πιέζουν τη Wall Street

Τα ερωτηματικά που γεννήθηκαν από την ανακοίνωση του νέου λογιστικού σκανδάλου της φαρμακευτικής Merck, αλλά και η αρνητική προειδοποίηση της Alcoa, δημιουργούν αρνητικό κλίμα στο άνοιγμα της συνεδρίασης στη Wall, η οποία κατέγραψε μίνι ράλι στην ημιαργία της Παρασκευής.

Δεν κατόρθωσε να αποφύγει το αρνητικό κλίμα στην έναρξη της συνεδρίασης η αμερικανική αγορά, καθώς επέδρασαν καταλυτικά οι ειδήσεις για νέο λογιστικό ”μαγείρεμα” από τη Merck αλλά και την αρνητική προειδοποίηση από την Alcoa.

Σύμφωνα με αναφορά της Αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC) η φαρμακοβιομηχανία Merck συμπεριέλαβε στα έσοδά της από το 1999 πάνω από 10 δισ. δολάρια, τα οποία ποτέ δεν κέρδισε, αλλά αφορούσαν στη συμμετοχή των ασφαλισμένων στις ιατρικές συνταγές.

Οι αναλυτές σχολιάζουν ότι αυτή η νέα ιστορία με τη Merck δεν πρόκειται να αφήσει αδιάφορη την αγορά, ιδιαίτερα τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο που η Wall Street καθημερινά σχεδόν συγκλονίζεται από παρόμοιες ανακοινώσεις.

Ο δείκτης Dow Jones ξεκίνησε τη συνεδρίαση με απώλειες κατά 0,10, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε πτώση περί το 0,6%. Ο S&P άρχισε την εβδομάδα με μικρή πτώση περί το 0,15%.

Αρνητικά επιδρά στην αγορά και η ανακοίνωση της μεγαλύτερης εταιρίας αλουμινίου Alcoa σχετικά με τα κέρδη του τριμήνου, τα οποία ήταν χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Από τις θετικές ειδήσεις της ημέρας ξεχωρίζει η αναβάθμιση της μετοχής της Nokia από την Credit Suisse First Boston, η οποία δίνει ώθηση στον κλάδο εξοπλισμού κινητής τηλεφωνίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v