Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε τροχιά ανάκαμψης η Wall Street

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι μετοχές της αμερικανικής αγοράς, καθώς οι τελευταίες μετρήσεις για την οικονομική ανάπτυξη και τη στεγαστική αγορά θεωρήθηκαν ευνοϊκές ως προς τη συγκράτηση του πληθωρισμού, με τους επενδυτές να αναζητούν αγοραστικές ευκαιρίες μετά από δυο εβδομάδες διόρθωσης στην αγορά.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι μετοχές της αμερικανικής αγοράς, καθώς οι τελευταίες μετρήσεις για την οικονομική ανάπτυξη και τη στεγαστική αγορά θεωρήθηκαν ευνοϊκές ως προς τη συγκράτηση του πληθωρισμού, με τους επενδυτές να αναζητούν αγοραστικές ευκαιρίες μετά από δυο εβδομάδες διόρθωσης στην αγορά.

”Πρόκειται για ένα ράλι ανακούφισης μετά από μια κατάσταση υπερβολικών πωλήσεων” σχολίαζε ο Stephen Massocca της Pacific Growth Equities. ”Οι μακροοικονομικές ανακοινώσεις αποτέλεσαν καταλύτη”. Ο αναλυτής τόνισε ότι περιμένει διατήρηση της μεταβλητότητας στην αγορά βραχυπρόθεσμα, εκτιμώντας ωστόσο ότι το μεγαλύτερο μέρος της υποχώρησης έχει ήδη υλοποιηθεί.

Οι μετοχές στην αμερικανική αγορά έχουν τεθεί σε τροχιά διόρθωσης από τις 10 Μαΐου, όταν η Federal Reserve αύξησε τα επιτόκια στο 5%, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω ενίσχυσης εάν επισημανθούν σημάδια πληθωριστικών πιέσεων. Έκτοτε, ο δείκτης Dow Jones έχει υποχωρήσει κατά 4,5%, ο Nasdaq σημειώνει απώλειες 6,5% και ο S&P 500 βρίσκεται 4,8% χαμηλότερα έως τη συνεδρίαση της Τετάρτης.

Όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα, η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 5,3% στο α’ τρίμηνο, με ταχύτερο ρυθμό από την προηγούμενη εκτίμηση για 4,8% αλλά πιο ήπια από τις προσδοκίες για ανάπτυξη 5,8%, με την εικόνα του πληθωρισμού να παραμένει αμετάβλητη, καθώς ο δομικός δείκτης καταναλωτικών δαπανών ενισχύθηκε κατά 2%.

Εν τω μεταξύ, πτώση 2% σημείωσαν οι μεταπωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, ευθυγραμμιζόμενες με τις εκτιμήσεις. Ειδικότερα, τον προηγούμενο μήνα μεταπωλήθηκαν 6.760.000 κατοικίες έναντι 6.920.000 κατοικιών τον προηγούμενο μήνα.

Και οι δυο μακροοικονομικές ανακοινώσεις λειτουργούν υποστηρικτικά στο σενάριο διατήρησης των επιτοκίων στα ίδια επίπεδα κατά την επόμενη συνεδρίαση της Federal Reserve στα τέλη Ιουνίου.

Στους επιμέρους τίτλους, κέρδη 3,2% κατέγραψε ο τίτλος της Wal Mart μετά την αναβάθμιση της σύστασης από την Banc of America Sec. σε buy από neutral, με παράλληλη αναβάθμιση των εκτιμήσεων για την κερδοφορία του 2006 και του 2007.

Άνοδος 8,2% και για τον τίτλο της General Motors μετά την ανακοίνωση συμφωνιών με τους εργαζομένους και αναβάθμιση σύστασης από τη Merrill Lynch.

Εκτίναξη 8,6% για τον τίτλο της eBay μετά την αναβάθμιση σε overweight από neutral, της σύστασης της Prudential, η οποία επεσήμανε ότι η υποχώρηση από την αρχή του έτους καθιστά τον τίτλο ελκυστικό. Άνοδος για το σύνολο των μετοχών internet, με τη Yahoo να καταγράφει κέρδη 3,8%.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώθηκε στις 11.211,05 μονάδες με κέρδη 0,84%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq έκλεισε με κέρδη 1,34%, στις 2.198,14 μονάδες και ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 1,14%, στις 1.272,88 μονάδες.

Το δικαίωμα της Εθνικής ενισχύθηκε 2,63% στα 8,19 δολάρια, ενώ το ADR του ΟΤΕ σημείωσε κέρδη 1,90%, στα 10,7 δολάρια. Άνοδος 2,53% για το δικαίωμα της 3Ε, στα 30,79 δολάρια.

Εν τω μεταξύ, έντονες ανοδικές τάσεις επικράτησαν στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές, με τον δείκτη FTSE 100 του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου να κλείνει με κέρδη 1,62% στις 5.677,70 μονάδες, τον γαλλικό δείκτη CAC 40 να ενισχύεται κατά 1,6% στις 4.949,53 μονάδες και τον δείκτη Dax του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση στις 5.706,06 μονάδες με κέρδη 2,13%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v