Lex: Αμερικανικός πληθωρισμός

Οι ενδείξεις ότι το αμερικανικό πάρτι ακινήτων φτάνει πλέον στο τέλος του, αφήνουν την Federal Reserve αντιμέτωπη με έναν νέο γρίφο. Μια σοβαρή επιβράδυνση μπορεί να καταστείλει την ανάπτυξη, βοηθώντας σε παύση των αυξήσεων στα επιτόκια, αλλά κινδυνεύει να αυξήσει τον δείκτη τεκμαρτού μισθώματος, διατηρώντας ανοδικές πιέσεις στα επιτόκια.

Οι ενδείξεις ότι το αμερικανικό πάρτι ακινήτων φτάνει πλέον στο τέλος του, αφήνουν την Federal Reserve αντιμέτωπη με έναν νέο γρίφο.

Μια σοβαρή επιβράδυνση μπορεί να καταστείλει την ανάπτυξη τόσο όσον αφορά στις επενδύσεις σε ακίνητα όσο και στις καταναλωτικές δαπάνες. Κάτι τέτοιο θα βοηθούσε τη Fed να κάνει παύση στη μακροχρόνια πολιτική για αύξηση των επιτοκίων.

Από την άλλη όμως, μια επιβράδυνση στην αγορά ακινήτων κινδυνεύει να αυξήσει έναν δείκτη πληθωρισμού μεγάλης αξίας, τον δείκτη τεκμαρτού μισθώματος, διατηρώντας ανοδικές πιέσεις στα επιτόκια.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή Απριλίου καθρεφτίζει τις εν λόγω τάσεις. Η μηνιαία αύξηση 0,6% στις τιμές αποδόθηκε κατά μεγάλο λόγο στην εκτίναξη των τιμών ενέργειας. Αλλά ο δομικός πληθωρισμός, πλην ενέργειας και τροφίμων, επίσης αυξήθηκε, με το άβολα υψηλό ποσοστό του 0,3% για δεύτερο μήνα στη σειρά.

Ο ισχυρότερος παράγοντας ήταν ο δείκτης τεκμαρτού μισθώματος (η αντιστοιχία σε μίσθωμα για τους ιδιοκτήτες ακινήτου), που καταλαμβάνει το 30% του δομικού πληθωρισμού. Μολονότι η αγορά ακινήτων είναι ”καυτή” όλοι θέλουν να έχουν ένα σπίτι, θέτοντας έτσι μια οροφή στο κόστος ενοικίασης έναντι κόστους εξαγοράς.

Καθώς όμως η αγορά ”αποθερμαίνεται”, η αγορά ενοικίων θα γίνει πιο σφιχτή και ίσως και να ωθήσει τις τιμές υψηλότερα βραχυπρόθεσμα. Τον Απρίλιο, ο δείκτης τεκμαρτού μισθώματος αυξήθηκε 0,4% για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.

Με δεδομένο ότι η ηπιότητα στις αυξήσεις του ενοικιοστασίου παλαιότερα συντηρούσε χαμηλότερα τον πληθωρισμό, η Fed, δεν μπορεί να απαξιώσει αυτό το στοιχείο θεωρώντας το ανωμαλία. Εντέλει, εάν αφαιρέσουμε τα τρόφιμα, την ενέργεια και το τεκμαρτό μίσθωμα, θα αφαιρέσουμε τη μισή από τη στάθμιση του δείκτη τιμών καταναλωτή.

Τώρα που οι αποδόσεις των ομολόγων ανεβαίνουν, ο μεγάλος γρίφος για τη Fed θα είναι οι αντικρουόμενες επιπτώσεις της επιβράδυνσης στην αγορά ακινήτων που παραμένουν σοβαρός κίνδυνος για την ανάπτυξη. Για την ώρα, όμως, αυτό που φαίνεται να ενδιαφέρει τους επενδυτές είναι μάλλον να δείξει η Fed ότι έχει τον έλεγχο του πληθωρισμού.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v