Lex: Μεταβλητότητα, Hedge Funds και τράπεζες

Πως εξηγούνται οι μεγάλες διακυμάνσεις στις αγορές μετοχών; Οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη, σίγουρα δεν αρκούν υποστηρίζει ο αρθρογράφος των FT και μας… ξεναγεί στον άγνωστο κόσμο των εξωτικών παραγώγων, που χρησιμοπoιούν τα hedge funds, αλλά και οι μεγάλες τράπεζες, προκαλώντας τα σκαμπανεβάσματα των τιμών.

Οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη είναι έγκυρες εξηγήσεις για τις πρόσφατες ”βουτιές” των μετοχών. Όμως δεν μπορούν να εξηγήσουν τις ισχυρές πτώσεις που παρατηρούνται επανειλημμένα στα κλεισίματα των συνεδριάσεων των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών αγορών. Τα παράγωγα ωστόσο, θα μπορούσαν.

Η παρατεταμένη περίοδος ηρεμίας έχει ενθαρρύνει τα hedge funds να στοιχηματίσουν ότι η μεταβλητότητα στις μετοχές θα παραμείνει χαμηλή. Η πρακτική της πώλησης μεταβλητότητας στις τράπεζες μέσω προϊόντων όπως τα ”variance swaps” έχει καταστεί ιδιαίτερα δημοφιλής. Τα προϊόντα αυτά είναι εξειδικευμένα παράγωγα που έχουν σχεδιαστεί για να παράσχουν έκθεση στη μεταβλητότητα χωρίς να χρειάζεται καθημερινό hedging. Οι τράπεζες όμως κάνουν hedging πουλώντας παραδοσιακά options και μετά κάνουν trading μετοχών έναντι των χαρτοφυλακίων τους σε options για να διατηρήσουν μηδενική έκθεση στις τιμές.

Αυτού του τύπου το hedging μπορούσε να ελεγχθεί όταν οι ημερήσιες διακυμάνσεις στην αγορά ήταν μικρές. Δυστυχώς, έχοντας πουλήσει μεταβλητότητα, οι τράπεζες πρέπει να κάνουν πράξεις σύμφωνα με την ημερήσια τάση για να κάνουν hedging. Οπότε, όταν η αγορά υποχωρεί, οι τράπεζες πρέπει να πουλήσουν, επιδεινώνοντας την πτώση.

Επίσης, όταν οι αγορές υφίστανται έντονες πιέσεις, οι αγοραστές σπανίζουν και η ρευστότητα ”στεγνώνει” από το σύστημα, ιδίως στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα, η πτώση στις αγορές έχει αυξήσει την προθυμία των επενδυτών να μειώσουν τις θέσεις τους -τα μοντέλα μέτρησης του ρίσκου είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην αύξηση της μεταβλητότητας. Τέλος, λόγω των variance swaps, η δραστηριότητα hedging συγκεντρώνεται στο τέλος της ημέρας.

Η κατάσταση δεν είναι τόσο άσχημη όσο δείχνει. Οι περισσότερες πωλήσεις μεταβλητότητας αφορούσαν τίτλους βραχυπρόθεσμης ωρίμανσης και οι νέες πωλήσεις έχουν σταματήσει, δείχνοντας ότι το πρόβλημα ίσως ήταν παροδικό.

Όμως η διαδικασία του hedging επηρεάζει την αγορά και στην άνοδο. Εάν η αγορά ενισχύεται, οι τράπεζες πρέπει να αγοράσουν. Το hedging στα options σίγουρα συνέβαλε στην ανάκαμψη της Τρίτης.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v