Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΟΣΑ: Συστήνει αυξήσεις επιτοκίων στη Fed

Ο ΟΟΣΑ καλεί τη Fed να αυξήσει τα επιτόκια ”λίγο ακόμη” καθώς η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας προβλέπεται να παραμείνει σταθερή, ενώ συστήνει στην ΕΚΤ να περιμένει μέχρι τον Οκτώβριο.

ΟΟΣΑ: Συστήνει αυξήσεις επιτοκίων στη Fed
Ο ΟΟΣΑ κάλεσε τη Federal Reserve να αυξήσει τα επιτόκια ”λίγο ακόμη” καθώς η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας προβλέπεται να παραμείνει σταθερή φέτος, πριν επιβραδυνθεί ελαφρώς το 2007.

”Φαίνεται ότι είναι απαραίτητο λίγο ”φρένο” για να διατηρηθεί η ισορροπία στην οικονομία,” αναφέρει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης στην εξαμηνιαία έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία.

Ο οργανισμός αναβαθμίζει σε αυτή την έκθεση στο 3,6% την πρόβλεψη για το αμερικανικό ΑΕΠ το 2006, έναντι της πρόβλεψης για 3,5% στην έκθεση του Νοεμβρίου. Η πρόβλεψη για τον δομικό πληθωρισμό διατηρείται στο 3,0%.

Αντιθέτως, σύμφωνα με συνέντευξη που παρέθεσε στο πρακτορείο Reuters ο ιθύνων οικονομολόγος του ΟΟΣΑ,κ. Ζαν Φιλίπ Κοτίς, η ΕΚΤ θα πρέπει να περιμένει μέχρι τον Οκτώβριο πριν προχωρήσει σε νέες αυξήσεις των επιτοκίων του ευρώ, ώστε να έχει ικανές αποδείξεις ότι η ανάκαμψη στους ”12” είναι σταθερή.

Ο κ. Κοτίς τόνισε ότι εννοεί πως είναι καλύτερα η ΕΚΤ να περιμένει τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για το ΑΕΠ β΄ τριμήνου, που σημαίνει μέχρι τον Οκτώβριο. Εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια σταδιακά κατά 1,25 μονάδες συνολικά στον τρέχοντα κύκλο επιβολής αυστηρότερης πιστωτικής πολιτικής.

Κατά τα λοιπά, στην εαρινή του έκθεση ο οργανισμός υπογραμμίζει ότι τους τελευταίους μήνες οι κίνδυνοι έχουν αυξηθεί για τη διεθνή οικονομία και σχετίζονται όχι μόνο με τις τρέχουσες ανισορροπίες στα κρατικά ισοζύγια αλλά και με τις ακριβές τιμές των ακινήτων και του πετρελαίου.

Η ανάπτυξη των 30 μελών του ΟΟΣΑ, που είναι τα πλέον βιομηχανοποιημένα κράτη του πλανήτη, αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3,1% φέτος, έναντι 2,8% το 2005.

Ο οργανισμός αναφέρει συνοπτικά ότι η οικονομική ανάπτυξη στον κόσμο επιταχύνεται και ”φτάνει” σε σημεία που ήταν αδύναμα, όπως η Ιαπωνία και η Ευρώπη, ενώ τα φθηνά αγαθά από την Κίνα βοηθούν να συντηρούνται υπό έλεγχο οι πληθωριστικές πιέσεις, ειδικά στην ευρωζώνη και τις ΗΠΑ.

Ντ.Π.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v