Οι επενδυτές χάνουν την πίστη τους

Το ξεπούλημα συνεχίζεται. Οι αγορές εμπορευμάτων δέχονται ισχυρά πλήγματα εν μέσω ενδείξεων ότι τα κερδοσκοπικά κεφάλαια αποσύρονται από τις αγορές, αντιδρώντας στην αλλαγή τάσης. Όπως αναφέρει ο Philip Coggan, οι κλυδωνισμοί δεν οφείλονται στον πληθωρισμό αλλά στο φόβο των επενδυτών για υπεραντίδραση των κεντρικών τραπεζών και ”λάθη” στη νομισματική πολιτική.

του Philip Coggan

Το ξεπούλημα συνεχίζεται. Οι αγορές εμπορευμάτων δέχονται ισχυρά πλήγματα εν μέσω ενδείξεων ότι τα κερδοσκοπικά κεφάλαια αποσύρονται από τις αγορές, αντιδρώντας στην αλλαγή τάσης. Από τη στιγμή που κάποια μέταλλα, όπως ο χαλκός, είχαν αρχίσει να φαίνονται ”φουσκωμένα”, ένα διάλειμμα ήταν αναπόφευκτο.

Όμως η υποχώρηση στις τιμές των εμπορευμάτων θα έπρεπε να αποτελεί καλή είδηση για τις υπόλοιπες αγορές. Άλλωστε, η εκτίναξη στις τιμές των πρώτων υλών (και ιδίως του χρυσού), αντιμετωπιζόταν ως σινιάλο πληθωριστικών πιέσεων. Οι ισχυρότερες πετρελαϊκές τιμές θεωρούνταν απειλή για την οικονομική ανάπτυξη.

Ωστόσο, οι χρηματιστηριακές αγορές πλήττονται παράλληλα με τις αγορές εμπορευμάτων. Οι απώλειες του 3% στην Ευρώπη τη Δευτέρα εξαφάνισαν τα κέρδη που σημείωναν οι χρηματιστηριακές αγορές της περιφέρειας σε ολόκληρο το έτος. Εν μέρει, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι μετοχές ενέργειας και μεταλλευμάτων είναι ισχυρά συνθετικά στοιχεία των γενικών χρηματιστηριακών δεικτών (ιδίως στην Αγγλία).

Όμως το βασικό πρόβλημα είναι ότι οι επενδυτές χάνουν την πίστη τους στο σενάριο Goldilocks, ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη είναι ισχυρή αλλά όχι τόσο ώστε να οδηγήσει σε πληθωριστικές πιέσεις.

Αυτός είναι και ο λόγος που η πρόσφατη ενίσχυση στον δομικό πληθωρισμό στις ΗΠΑ οδήγησε στους κλυδωνισμούς των αγορών. Δεν είναι τόσο ότι οι επενδυτές πιστεύουν πως ο πληθωρισμός θα κινηθεί σε πολύ υψηλότερα επίπεδα. Ο φόβος είναι ότι τα στοιχεία του πληθωρισμού θα προκαλέσουν υπεραντίδραση των κεντρικών τραπεζών, ενισχύοντας τόσο πολύ τα επιτόκια, που θα πλήξουν την οικονομική ανάπτυξη. Αυτό εξηγεί γιατί επενδυτικές κατηγορίες όπως μετοχές και εμπορεύματα υποχωρούν και γιατί η απόδοση στο 10ετές αμερικανικό ομόλογο υποχώρησε ξανά κάτω από το 5%.

”Η πιθανότητα λάθους στη νομισματική πολιτική έχει ενισχυθεί σημαντικά, κατά τη γνώμη μας” επισημαίνει ο George Cooper της JP Morgan.

Εάν ο κίνδυνος λάθους πολιτικής έχει ενισχυθεί, δεν αποτελεί έκπληξη που ενισχύθηκε η απροθυμία των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου. Ο σχετικός δείκτης της UBS, ο οποίος χρησιμοποιεί παράγοντες όπως η μεταβλητότητα στις χρηματιστηριακές αγορές, βρίσκεται πλέον σε επίπεδα υπερβολής.

Αυτό θα ενθαρρύνει όσους θεωρούν πως η πρόσφατη διόρθωση είναι αγοραστική ευκαιρία. Λογικά, οποιαδήποτε ήπια μέτρηση μακροοικονομικού μεγέθους θα οδηγήσει σε ράλι ”ανακούφισης”. Το κρίσιμο τεστ είναι πόσο παρατεταμένο θα είναι ένα τέτοιο ράλι.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v