Wall: Σε χαμηλά 4ετίας ο τεχνολογικός δείκτης

Σε επίπεδα που είχε συναντήσει το 1997 βρέθηκε ο τεχνολογικός Nasdaq, παρασυρμένος από τον κλάδο της βιοτεχνολογίας αλλά και τη μετοχή της Johnson & Johnson. Η μετοχή της εταιρίας πιέστηκε από την απόφαση του αρμοδίου οργάνου να απαγορεύσει την κυκλοφορία του νέου φαρμάκου της για τη σχιζοφρένεια.

Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1997 βρέθηκε ο τεχνολογικός Nasdaq, ”χτυπημένος” από τον κλάδο, κυρίως της βιοτεχνολογίας, ο οποίος ακολούθησε τη μετοχή της Johnson. Το έναυσμα για την πτώση έδωσε η είδηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας, που επέβαλε ο αρμόδιος οργανισμός στο νέο φάρμακο της εταιρίας για τη σχιζοφρένεια.

Όπως τονίζουν αναλυτές, το κλίμα επιβαρύνθηκε και από τη φημολογία για το επερχόμενο delisting της Worldcom από την αγορά Nasdaq, ως απόρροια του πρόσφατου λογιστικού σκανδάλου.

Στο μακροοικονομικό πεδίο, άνοδο κατέγραψε ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας τον Ιούνιο, ακολουθώντας ανοδική τροχιά για πέμπτο συνεχόμενο μήνα. Όπως ανακοινώθηκε, ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 56,2 από 55,7 το Μάιο. Εξάλλου, πτωτικά, στο –0,7% διαμορφώθηκαν οι κατασκευαστικές δαπάνες, ενώ οι προβλέψεις έκανα λόγο για άνοδο κατά 0,2%.

Οι πιέσεις που ασκήθηκαν στο βιομηχανικό Dow από την απόφαση της φαρμακευτικής Merck να καθυστερήσει τη δημόσια εγγραφή που θα της απέφερε 1 δισ. δολ., υπερσκέλισαν τα θετικά νέα από τις ανακοινώσεις της για κέρδη δευτέρου τριμήνου σημαντικά μεγαλύτερα των προβλέψεων.

Στις 1.403 μονάδες διαμορφώθηκε ο Nasdaq χάνοντας το 4,03% της αξίας του, ενώ στο -1,44% και τις 9.109 μονάδες βρέθηκε ο Dow και στις 968 μονάδες ο S&P 500 (-2,14%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v