Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θεαματική αντίδραση Wall μετά το μίνι-κραχ

Ανοδικά κινείται η Wall μετά το χθεσινό μίνι-κραχ. Oλα τα βλέμματα -και οι ελπίδες- είναι στραμμένα στην συνεδρίαση της Fed και τις δηλώσεις Bernanke. Νέο χαμηλό για το δολάριο έναντι του φράγκου. Θετικό "γύρισμα" ευρωαγορών.

Δυνατή θετική αντίδραση μετά το χθεσινό μίνι-κραχ καταγράφουν οι βασικοί δείκτες στο αμερικανικό χρηματιστήριο, καθώς όλα τα βλέμματα είναι επικεντρωμένα στην συνεδρίαση της Federal Reserve για τον καθορισμό της πιστωτικής πολιτικής των ΗΠΑ και την πιθανότητα να υπονοήσει η κεντρική τράπεζα ότι θα προχωρήσει σε περαιτέρω μέτρα στήριξης της οικονομίας και της ρευστότητας. 

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 2,08% στις 11.034 μονάδες, ο S&P κερδίζει 1,98% στις 1.141 μονάδες, ενώ ο Nasdaq 3,15% στις 2.431 μονάδες.

Αναλυτές παρατηρούν πάντως ότι οι αγορές παραμένουν σε κατάσταση «τρόμου» και οι επενδυτές έχουν χάσει την πίστη τους στην δυνατότητα των πολιτικών ηγετών να ελέγξουν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Από την σημερινή συνεδρίαση στην Wall Street το γεγονός που ξεχωρίζει είναι η τακτική συνεδρίαση της Federal Reserve. Μέχρι πριν λίγες ημέρες η συνεδρίαση της Fed δεν θα είχε ιδιαίτερη σημασία αλλά μετά την υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας από την S&P, τις μαζικές εκροές από τα χρηματιστήρια και τα δυσμενή οικονομικά μεγέθη, πολλοί επενδυτές θα αναζητήσουν στο ανακοινωθέν της κεντρικής τράπεζας ενδείξεις για νέο κύκλο τόνωσης της ρευστότητας, με την αποκαλούμενη «ποσοτική χαλάρωση.»

Στην χθεσινή συνεδρίαση, ο δείκτης των blue-chips βούλιαξε 5,6%, στον απόηχο της υποβάθμισης από την S&P.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχωρεί 3% έναντι του ελβετικού φράγκου με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 72,94 σε νέο ιστορικό χαμηλό. 

Η έντονη μεταβλητότητα είναι το κύριο χαρακτηριστικό των σημερινών συνεδριάσεων στην Ευρώπη, που ξεκίνησαν με αρνητικά πρόσημα στον απόηχο της δραματικής πτώσης του αμερικανικού χρηματιστηρίου. Οι απώλειες κλιμακώθηκαν δραματικά κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, με τον δείκτη DAX στην Φρανκφούρτη να χάνει έως και 7%, αλλά αλλά τα εύρωστα θετικά πρόσημα στην αγορά παραγώγων της Wall και η επιμονή της ΕΚΤ για αγορές ομολόγων στην δευτερογενή αγορά υποστηρίζουν το μεσημέρι ευνοϊκή αντιστροφή κλίματος το μεσημέρι.

Αυτή την ώρα, ο δείκτης FTSE ενισχύεται 0,01% στις 5.069 μονάδες, ο DAX υποχωρεί 1,63% στις 5.827 μονάδες,, ενώ ο CAC ενισχύεται 0,2% στις 3.131 μονάδες.

Τα ασιατικά χρηματιστήρια έκλεισαν επίσης υψηλότερα από τα χαμηλά της ημέρας, με τον δείκτη Nikkei στο Τόκιο να υποχωρεί 1,7%.

Οι τιμές των εμπορευμάτων επίσης καταδεικνύουν τους φόβους νέας ύφεσης, με τον χρυσό να εκτινάσσεται σε νέο ρεκόρ στα 1.766 δολάρια και το πετρέλαιο να βουλιάζει 1 δολάριο επιπλέον στα 80,38 δολ. ανά βαρέλι.

Αν και οι επιχειρηματικές ειδήσεις μένουν στο περιθώριο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, πολλές μεγάλες εταιρίες ανακοινώνουν τα αποτελέσματα κερδοφορίας β΄τριμήνου σήμερα.

Μεταξύ αυτών η Take-Two Interactive Software, η MGM Resorts International καθώς και η Walt Disney μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v