Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε πρώτο ρόλο οι πωλητές στη Wall Street

Ο φόβος μετάστασης της ευρωπαϊκής κρίσης στις ΗΠΑ πίεσε σημαντικά χαμηλότερα για δεύτερη σερί συνεδρίαση, τη Wall. Πρωταγωνιστές στις απώλειες ο τραπεζικός και ο τεχνολογικός κλάδος.

Ο φόβος μετάστασης της Ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης στις ΗΠΑ πίεσε σημαντικά χαμηλότερα για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση τους δείκτες της Wall. Πρωταγωνιστές στις απώλειες ο τραπεζικός και τεχνολογικός κλάδος.

Ωστόσο, κέρδη την εβδομάδα για τους δείκτες (τα πρώτα από τα μέσα Απριλίου) παρά τις ισχυρές απώλειες των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων.

Αναλυτικά, στο μάτι του κυκλώνα παραμένουν οι τράπεζες στις ΗΠΑ καθώς συνεχίζονται οι έρευνες των αμερικανικών αρχών για τυχόν εξαπάτηση των επενδυτών από τις διοικήσεις των ομίλων την περίοδο της χρηματοπιστωτικής κρίσης στις ΗΠΑ.

Παράλληλα, προβληματισμός επικρατεί στους επενδυτές για τις νέες ρυθμίσεις στις προμήθειες σε πιστωτικές/χρεωστικές κάρτες.

Πτώση 3,4% για τη μετοχή της Citigroup, 1,4% για τη Goldman Sachs και 3,7% για τη Wells Fargo.

Ισχυρές απώλειες και για τον τεχνολογικό κλάδο με τους τίτλους των Intel και Cisco να υποχωρούν 3,8% και 3% αντίστοιχα.

Σε νέο χαμηλό 18 μηνών το ευρώ- κάτω από τα 1,24- έναντι του δολαρίου με τους αναλυτές να ανησυχούν ότι ενδεχόμενη επιστροφή της ευρωπαϊκής οικονομίας σε συνθήκες ύφεσης, δε θα αφήσει ανεπηρέαστη την αμερικανική οικονομία.

Συνεχίστηκαν οι πιέσεις στον ενεργειακό κλάδο, μετά τη βουτιά 3,8% του πετρελαίου στα 71,61 δολ./βαρέλι με τους τίτλους των Chevron και Exxon Mobil να σημειώνουν πτώση 1,9% και 2,4% αντίστοιχα.

Οριακές απώλειες και για τον χρυσό, αν και άγγιξε νέα επίπεδα ρεκόρ, στα 1.227,8 $/oz.

Από πλευράς μακροοικονομικών ανακοινώσεων οι καλύτερες των αναμενόμενων πωλήσεις λιανικής τον Απρίλιο δεν κατάφεραν να ανατρέψουν το πτωτικό κλίμα στη Wall, καθώς παρέμειναν χαμηλότερα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της υποχωρεί 4,4% στα 22,83 δολάρια και το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας σημειώνει πτώση 5% στα 2,65 δολάρια. Απώλειες 7,6% για το δικαίωμα του ΟΤΕ στα 4,58 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow σημείωσε πτώση 1,5% στις 10.621,14 μονάδες, ο S&P 500 με απώλειες 1,87% στις 1.135,8 μονάδες και ο Nasdaq χαμηλότερα 1,98% στις 2.346,85 μονάδες.

Στην Ευρώπη ο δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 3,14% στις 5.262,85 μονάδες, ο DAX 3,12% στις 6.056,71 μονάδες, ενώ ο CAC 4,59% στις 3.560,36 μονάδες.

Ισχυρές πιέσεις και στις αγορές της Ισπανίας (6,6%) και της Πορτογαλίας (4,27%) καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τα μέτρα λιτότητας των δύο χωρών και τις επιπτώσεις στην οικονομία.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v