Επιτόκια – Ομόλογα: Εν αναμονή Γκρίνσπαν

Με το βλέμμα στραμμένο στις σημερινές δηλώσεις του προέδρου της FED, Άλαν Γκρίνσπαν, βρίσκονται οι αγορές –συμπεριλαμβανομένης και των ομολόγων- καθώς πολλοί είναι αυτοί που κάνουν λόγο για αλλαγή της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ στο άμεσο μέλλον.

Εν αναμονή των δηλώσεων Γκρίνσπαν στη σημερινή συνεδρίαση της αμερικανικής επιτροπής νομισματικής πολιτικής FOMC, βρίσκονται παγκοσμίως οι αγορές –συμπεριλαμβανομένης και αυτής των ομολόγων- καθώς πληθαίνουν οι φήμες για αλλαγή της νομισματικής πολιτικής τους επόμενους μήνες.

Τα αμερικανικά επιτόκια βρίσκονται στο 1,75% -το χαμηλότερο ποσοστό της τελευταίας 40ετίας- και παρά το γεγονός ότι δεν αναμένεται τουλάχιστον για σήμερα αλλαγή του συγκεκριμένου ποσοστού, η φημολογούμενη αλλαγή στάσης από τον κ. Γκρίνσπαν για την πορεία των επιτοκίων σε ”neutral”, μεταφράζεται ως το ”πράσινο φως” για αυξήσεις επιτοκίων στο άμεσο μέλλον, καθώς μάλιστα θα δηλώσει για ακόμη μια φορά ότι η οικονομία των ΗΠΑ εξέρχεται της ύφεσης.

Στη διατραπεζική αγορά, παρατηρούνται από το πρωί ανοδικές τάσεις, με τα επιτόκια euribor τριών και 6 μηνών να κινούνται ανοδικά κατά 0,03% και 0,17%, αντίστοιχα, στο 3,38% και 3,50%, ενώ μόνο το euribor 1 μηνός κινείται με οριακή κάθοδο 0,06% και βρίσκεται στο 3,33%.

Όσον αφορά στην αγορά ομολόγων, και εκεί τα μάτια φαίνεται να είναι στραμμένα στην ομιλία Γκρίνσπαν. Το πρωί της Τρίτης το ευρωπαϊκό 10ετές κινούνταν ανοδικά κατά 0,05%, ενώ το αντίστοιχο ελληνικό 10ετές ομόλογο κυμαινόταν χωρίς αλλαγές, με την απόδοσή του στο 5,52%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v