Ρευστοποιήσεις στα ομόλογα απουσία macro

Οι ρευστοποιήσεις επικράτησαν στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων με τις τιμές να υποχωρούν ελαφρώς και στην εγχώρια αγορά, εν όψει Σαββατοκύριακου και απουσία σημαντικών μακροοικονομικών στοιχείων, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ.

Οι ρευστοποιήσεις επικρατησαν στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων με τις τιμές να υποχωρούν ελαφρώς και στην εγχώρια αγορά. Οπως επισημαίνουν αναλυτές της αγοράς, οι τιμές των ομολόγων αντιδρούν στην ανάκαμψη των διεθνών χρηματιστηριακών αγορών, τις οποίες πυροδότησαν τα θετικά στοιχεία για τα αποτελέσματα των εταιρικών κερδών.

Η ελληνική αγορά ομολόγων εναρμονίσθηκε με το κλίμα που επικράτησε στην Ευρωζώνη και κινήθηκε πτωτικά. Οπως εκτιμούν αναλυτές της Γερμανίας, οι αποδόσεις των ομολόγων (bunds) κυμαίνονται με χαμηλότερο σημείο το 4,25% και υψηλότερο περίπου στο 4,75% και αναμένουν συσχέτηση της πορείας των ομολόγων με εκείνη των μετοχών σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα ομόλογα θα συνεχίσουν να αντικατοπτρίζουν τις τάσεις των μετοχών και, ενώ οι τιμές θα ακολουθούν τις μετοχές σε ημερήσια βάση, οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων του ευρώ στη συνεδρίαση του επόμενου μήνα μπορεί να οδηγήσουν τις αποδόσεις χαμηλότερα.

Η αξία των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώνθηκε στα 2,6 δισ. ευρώ, ενώ τα ομόλογα με τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα ήταν τα 10ετή και τα 15ετή. Το περιθώριο (spread) των 10ετών ελληνικών ομολόγων έναντι των αντιστοίχων γερμανικών διατηρήθηκε στις 30 μονάδες βάσης.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογες μεταβολές. Ετσι το επιτόκιο euribor ενός μηνός διαμορφώθηκε στο 3,16%, των τριών μηνών στο 3,04% και των έξι μηνών στο 2,97%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v