Ελαφρά πτώση στα ομόλογα λόγω Ισινγκ

Πτωτικά κινήθηκαν οι τιμές των ομολόγων στις ευρωπαϊκές αγορές μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής οικονομολόγου της ΕΚΤ Οτμαρ Ισινγκ, ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη πιθανότατα να μειωθεί, γεγονός το οποίο ενδέχεται να ακολουθηθεί από τη μείωση των επιτοκίων.

Πτωτικά κινήθηκαν οι τιμές των ομολόγων στις ευρωπαϊκές αγορές μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής οικονομολόγου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Οτμαρ Ισινγκ ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη πιθανότατα να μειωθεί και ότι σε αυτή την περίπτωση στην συνεδρίαση Δεκεμβρίου της ΕΚΤ θα ταχθεί υπέρ της μείωσης των επιτοκίων.

Στο μεταξύ όπως επισημαίνουν αναλυτές της αγοράς η πρόσφατη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων έχει συμβάλλει στην αύξηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος για ευρωπαϊκά ομόλογα, περιορίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τη διαφορά των αποδόσεων μεταξύ των ευρωπαϊκών και των αμερικανικών ομολόγων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόδοση των 10ετών αμερικανικών ομολόγων διαμορφώνεται στο 3,84% έναντι 4,44% των αντιστοίχων γερμανικών.

Στο μεταξύ στην εγχώρια δευτερογενή αγορά κυριάρχησαν οι πωλήσεις. Το σύνολο των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 1,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 687 εκατ. ευρώ αντιπροσώπευαν εντολές αγοράς και τα 810 εκατ. ευρώ εντολές πώλησης. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στα 15ετή ομόλογα με 180 εκατ. ευρώ, καθώς και στα 10ετή ομόλογα με 175 εκατ. ευρώ. Το περιθώριο διατηρήθηκε στο επίπεδο του 0,27% με την απόδοση του ελληνικού ομολόγου να διαμορφώνεται στο 4,71% και αυτή των γερμανικών στο 4,44%.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Ετσι το επιτόκιο μίας ημέρας υποχώρησε οριακά στο 3,30%, ενώ στο ίδιο επίπεδο διαμορφώθηκε και το επιτόκιο στη διάρκεια των δύο ημερών σημειώνοντας οριακή υποχώρηση. Με οριακή άνοδο στο 3,31% έκλεισε το επιτόκιο euribor στη διάρκεια του ενός μήνα και με πτώση 3,05% έκλεισε το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v