Μακροοικονομικά, Ιράκ & μετοχές ρίχνουν τα ομόλογα

Τα καλύτερα του αναμενομένου μακροοικονομικά στοιχεία, η αποκλιμάκωση της έντασης στο Ιράκ και η ενίσχυση των μετοχικών τιμών, ασκούν πιέσεις στις τιμές των ευρωπαϊκών ομολόγων. Για απλή διόρθωση μιλούν οι αναλυτές.

Τα καλύτερα του αναμενομένου μακροοικονομικά στοιχεία τόσο από τις ΗΠΑ, σχετικά με τις λιανικές πωλήσεις και τις νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας, όσο και από την Ευρωζώνη, όπως η αναπάντεχη άνοδος του ισπανικού δείκτη καταναλωτικήςεμπιστοσύνης, ενίσχυσαν τις μετοχικές τιμές και απομάκρυναν τους επενδυτές από επενδύσεις σταθερού εισοδήματος.

Η σημερινή πτώση στις τιμές των ευρωπαϊκών ομολόγων, επισημαίνουν παρατηρητές της αγοράς, οφείλεται αφενός στα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία και αφετέρου στην αποκλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων. Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι, η πτώση θεωρείται ως διάλλειμμα στην συνεχεί άνοδο.

Στην εγχώρια δευτερογενή αγορά κυριάρχησαν οι πωλητές. Το σύνολο των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 1,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,116 δισ. ευρώ αντιπροσώπευαν εντολές πώλησης και τα 716 εκατ. ευρώ εντολές αγοράς. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στα 10ετή ομόλογα με 201 εκατ. ευρώ καθώς και στα 20ετή ομόλογα με 165 εκατ. ευρώ. Το περιθώριο διατηρήθηκε στο επίπεδο του 0,274% με την απόδοση του ελληνικού ομολόγου να διαμορφώνεται στο 4,66% και αυτή των γερμανικών στο 4,4%.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Ετσι το επιτόκιο μίας ημέρας διατηρήθηκε στο 3,30%. Στο ίδιο επίπεδο διαμορφώθηκε και το επιτόκιο στη διάρκεια των δύο ημερών. Οριακή υποχώρηση στο 3,30% σημείωσε το επιτόκιο euribor στη διάρκεια του ενός μήνα, ενώ με ορικαή πτώση 3,00% έκλεισε το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v