Ανοδικά τα ομόλογα εν αναμονή νέων εκδόσεων

Ανοδικά κινήθηκε η αγορά των ομολόγων, κυρίως λόγω της πτώσης των χρηματιστηρίων, ενώ η μείωση του πλεονάσματος του εμπορικού ισοζυγίου στην ευρωζώνη αναθέρμανε τις επιφυλάξεις των επενδυτών αναφορικά με την οικονομία της περιοχής.

Η πτωτική πορεία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων οδήγησε σε υψηλότερα επίπεδα τις τιμές των ομολόγων, με τους επενδυτές να αναμένουν την έκδοση ομολόγων αξίας 14 δισ. ευρώ περίπου τις επόμενες ημέρες.

Τα γερμανικό δημόσιο ειδικότερα προχωρά αύριο στην έκδοση σειράς ομολόγων 5ετούς διάρκειας, συνολικής αξίας 10 δισ. ευρώ περίπου, ενώ σε ανάλογη κίνηση προχωρά η γαλλική κυβέρνηση εκδίδοντας ομόλογα (Πέμπτη) συνολικής αξίας 4 δισ. ευρώ περίπου.

Παράλληλα η μείωση του εμπορικού πλεονάσματος στην Ευρώπη αναζωπύρωσε τις ανησυχίες των επενδυτών για την οικονομία της ευρωζώνης.

Εξάλλου, σε έκδοση ομολόγων μετατρέψιμων σε μετοχές αξίας 300 εκατ. δολαρίων προχώρησε η πετρελαική Lukoil. Τα νέα ομόλογα θα αποδίδουν τόκο της τάξεως του 3,5%, απόδοση στη λήξη διαμορφώνεται στο 7%, ενώ θα έχει premium μεταξύ 22 – 27%.

Στη δευτερογενή αγορά (ΗΔΑΤ) ομολόγων το σύνολο των συναλλαγών διαμορφώθηκε στο 1,965 δισ. ευρώ με την μεγαλύτερη δραστηριότητα να καταγράφεται στα 10 ετή. Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς διαμορφώθηκε στο 4,69%, ενώ του αντίστοιχου γερμανικού στο 4,42%.

Στη διατραπεζική αγορά τα αρνητικά πρόσημα επικράτησαν για άλλη μια φορά με το euribor 1 μηνός να διαμορφώνεται στο 3,23% (-0,37%), το euribor 3μηνών να κινείται καθοδικά στο 3,09% (0,26%) και το euribor 6μηνών να διαμορφώνεται στο 2,99% (-0,30%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v