Θετικό κλίμα στην αγορά ομολόγων

Η συνεχιζόμενη υποχώρηση των χρηματιστηρίων διεθνώς, τα κατά καιρούς άσχημα εταιρικά αποτελέσματα και η επαπειλούμενη σύρραξη στο Ιράκ, συντελούν στη διατήρηση του ανοδικού κλίματος της ευρωπαϊκής αγοράς ομολόγων, που ενδυναμώνεται όλο και περισσότερο τους τελευταίους μήνες.

Διατηρείται το ανοδικό κλίμα στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων, η οποία αποτελεί το ασφαλές λιμάνι των επενδυτών σε ένα διεθνές περιβάλλον όπου επικρατεί μια συνεχής υποχώρηση των χρηματιστηριακών δεικτών, μάλλον αρνητικά εταιρικά αποτελέσματα, ενώ συντηρείται η ανησυχία για επαπειλούμενη σύρραξη στο Ιράκ.

Συγκεκριμένα, το πρωί της Δευτέρας, το ευρωπαϊκό 10ετές ομόλογο κινείται ανοδικά κατά 0,04%, ενώ μεγαλύτερη της τάξεως του 0,42% είναι η ανοδική τάση για το γερμανικό 10ετές. Και στην εγχώρια αγορά το ελληνικό 10ετές ομόλογο κινείται κατά 0,46% ανοδικά, με την απόδοσή του να προσεγγίζει το 4,65%.

Οι αναλυτές εκτιμούν, ότι η σταθερά ανοδική πορεία των ομολογιών θα διατηρηθεί καθ’ όλο το διάστημα έως το τέλος του έτους –με μικρά διαστήματα υποχώρησης- καθώς το κλίμα στο διεθνές σκηνικό παραμένει ασταθές. Οι ίδιοι τονίζουν ότι τα αποτελέσματα 9μήνου σημαντικών εταιριών είναι αρνητικά, επηρεάζοντας τους δείκτες των κεφαλαιαγορών πτωτικά, ενώ η επαπειλούμενη πολεμική σύρραξη στην περιοχή του Ιράκ, βαραίνει την διεθνή οικονομία.

Οι ίδιοι αναλυτές, θεωρούν ότι η πτωτική τάση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές θα συνεχιστεί τουλάχιστον για μια εβδομάδα ακόμη, πριν την ανοδική αντίδραση, επισημαίνοντας ωστόσο, ότι και μετά δεν μπορεί να επιτευχθεί θεαματική άνοδος στα χρηματιστήρια.

Όσον αφορά στη διατραπεζική αγορά, η εικόνα είναι έντονα πτωτική με το euribor 1μηνός να υποχωρεί κατά 0,54% στο 3,28%, το αντίστοιχο 3μηνών να χάνει 1,32% προσεγγίζοντας το 3,21%, ενώ και το euribor 6μηνών καταγράφει κατά 1,37% πτωτική πορεία, διαμορφούμενο στο 3,08%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v