Χρηματιστήρια και Ιράκ πιέζουν τα ομόλογα

Μπορεί η δήλωση από πλευράς Ιράκ ότι αποδέχεται τους διεθνείς παρατηρητές του ΟΗΕ να μην κατάφερε να αποκλιμακώσει τις τιμές πετρελαίου, ωστόσο επιδρά αρνητικά στα ομόλογα σε συνδυασμό με την αντίδραση των χρηματιστηρίων.

Η αντίδραση των διεθνών χρηματιστηρίων, αλλά και η δήλωση αποδοχής από πλευράς Ιράκ των διεθνών παρατηρητών του ΟΗΕ, επιδρά αρνητικά στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων, που πιέζεται –οριακά μεν- χαμηλότερα το πρωί της Τετάρτης.

Συγκεκριμένα, το ευρωπαϊκό 10ετές ομόλογο καταγράφει τάσεις οριακής υποχώρησης κατά 0,005%, ενώ περισσότερο κατά 0,53% υποχωρεί το αντίστοιχο γερμανικό. Στην εγχώρια αγορά είναι ανάλογο το κλίμα, με το ελληνικό 10ετές να υποχωρεί κατά 0,01% και την απόδοσή του να προσεγγίζει το 4,63%.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι εκτός της ανόδου των χρηματιστηρίων που είναι λογικό να επηρεάζει αρνητικά τα ομόλογα –στη συγκεκριμένη περίπτωση ελαφρώς, καθώς η αντίδραση θεωρείται τεχνική- σημαντικός παράγοντας είναι και η απομάκρυνση του φόβου για άμεση επίθεση στο Ιράκ, μετά την αποδοχή από το τελευταίο των παρατηρητών του ΟΗΕ. Και αυτό, όπως εξηγούν, γιατί οι επιφυλακτικοί επενδυτές που τοποθετούνταν σε ομολογίες για το ενδεχόμενο πολέμου, θα στραφούν και πάλι προς τις μετοχές εάν η πιθανότητα αυτή απομακρυνθεί περισσότερο.

Στη διατραπεζική αγορά το κλίμα είναι θετικό, για πρώτη ημέρα στην τρέχουσα εβδομάδα, με τα επιτόκια euribor να κινούνται ανοδικά. Κατά 0,03% κινείται ανοδικά το euribor 1μηνός και διαμορφώνεται στο 3,31%, ενώ τα αντίστοιχα τριών και 6μηνών καταγράφουν άνοδο 0,12% και 0,66% για να διαμορφωθούν αντίστοιχα στο 3,28% και 3,18%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v