Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον για ομόλογα

Οι σημαντικές απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια συνέβαλαν στην άνοδο των τιμών των ομολόγων. Στην εγχώρια αγορά παρατηρήθηκε έντονη συναλλακτική δραστηριότητα, με το σύνολο των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 3,506 δισ. ευρώ.

Με άνοδο έκλεισαν οι τιμές των ομολόγων στις ευρωπαϊκές αγορές, εξαιτίας της περαιτέρω υποχώρησης των χρηματιστηριακών αγορών. Στην εγχώρια δευτερογενή αγορά παρατηρήθηκε έντονη συναλλακτική δραστηριότητα, με το σύνολο των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ να διαμορφώνεται στα 3,506 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,806 δισ. ευρώ αντιπροσώπευαν εντολές αγοράς και τα 1,7 δισ. ευρώ εντολές πώλησης.

Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα παρατηρήθηκε στη νέα έκδοση των πενταετών ομολόγων με 395 εκατ. ευρώ, καθώς και στη νέα έκδοση 10ετών τίτλων με 441 εκατ. ευρώ. Το περιθώριο περιορίστηκε ελαφρώς στο 0,33% με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου να υποχωρεί στο 4,65% και αυτή του αντίστοιχου γερμανικού στο 4,31%.



Όπως επισημαίνουν αναλυτές, οι αγορές ομολόγων θα εμφανίσουν σημάδια στασιμότητας, κυρίως εξαιτίας της ανακοίνωσης νέων στοιχείων για την πορεία των οικονομικών δεικτών στις ΗΠΑ και τη Γερμανία. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αγορές έχουν ήδη προεξοφλήσει το αποτέλεσμα της αυριανής συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής ανοικτής αγοράς της Fed, αναμένοντας τη διατήρηση των αμερικανικών επιτοκίων στα τρέχοντα επίπεδα.

Τα βλέμματα είναι στραμμένα στην ανακοίνωση στοιχείων για τον δείκτη επιχειρηματικής δραστηριότητας (Ifo) στη Γερμανία την Τετάρτη. Πάντως η πλειονότητα των αναλυτών προβλέπει την πτώση του Ifo λόγω της υποχώρησης των χρηματιστηρίων και της ενίσχυσης του ευρώ.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια κινήθηκαν ανοδικά στις βραχυχρόνιες περιόδους. Ετσι το επιτόκιο μίας ημέρας αυξήθηκε στο 3,60%. Mε οριακή άνοδο στο 3,35% διαμορφώθηκε το επιτόκιο στη διάρκεια των δύο ημερών. Αμετάβλητο στο 3,31% παρέμεινε το επιτόκιο euribor στη διάρκεια του ενός μήνα, ενώ με οριακή υποχώρηση στο 3,15% έκλεισε το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v